Drób potanieje w IV kwartale, w I połowie 2012 r. ceny pójdą w górę - IERiGŻ (popr.)
...
22.11.2011 | aktual.: 22.11.2011 11:38
W tytule depeszy powinno być: "Drób potanieje w IV kwartale..." #
22.11. Warszawa (PAP) - Ceny mięsa drobiowego nieznacznie spadną w IV kwartale, zaś w I połowie 2012 r. ceny wzrosną - prognozuje w raporcie Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Instytut przewiduje w pierwszym półroczu 2012 roku umiarkowany wzrost produkcji mięsa drobiowego oraz dalszy wzrost obrotów handlu zagranicznego drobiem.
"W czwartym kwartale 2011 roku przewiduje się niewielki spadek cen detalicznych drobiu, jednak nadal będą one wyższe niż przed rokiem. Kolejną falę wzrostu cen drobiu prognozuje się w pierwszej połowie 2012 roku, m.in. w związku z przyspieszeniem dynamiki cen mięsa czerwonego. Skala tego wzrostu może być jednak mniejsza niż w pierwszej połowie 2011 roku" - napisano w raporcie.
IERiGŻ przewiduje w pierwszym półroczu 2012 roku umiarkowany wzrost produkcji mięsa drobiowego.
"Warunki chowu pozostaną trudne w związku z utrzymywaniem się relatywnie wysokich cen pasz. Według bieżących prognoz wolumen tej produkcji wzrośnie do ok. 710 tys. ton, a więc będzie o 5 proc. większy niż w 2011 roku. Eksport zwiększy się o 14 proc. do 255 tys. ton, co stanowić będzie ok. 36 proc. produkcji" - napisano.
"Przyrost podaży na rynku krajowym może być znacznie mniejszy niż w bieżącym roku, gdyż przewiduje się, że ponad 90 proc. przyrostu produkcji skierowane zostanie na eksport" - dodano.
W pierwszej połowie 2012 roku prognozowany jest dalszy wzrost obrotów handlu zagranicznego drobiem.
"Dodatnie saldo tych obrotów może się zwiększyć o ok. 9-10 proc.. Ceny w handlu międzynarodowym będą prawdopodobnie niższe niż w 2011 roku" - napisano.
"Prognozuje się, że niewielkie przyspieszenie konsumpcji drobiu może nastąpić w drugim półroczu 2011 roku m.in. wskutek wzrostu cen wieprzowiny. Słaba wzrostowa tendencja spożycia utrzyma się prawdopodobnie również w 2012 roku" - dodano. (PAP)
nik/ jtt/