Duże sieci pizzerii wycofują jajka z chowu klatkowego

Da Grasso, Telepizza, Dominium oraz Pizzeria Presto nie będą używać jaj z chowu klatkowego, popularnych "trójek" - podało stowarzyszenie Otwarte Klatki.

Duże sieci pizzerii wycofują jajka z chowu klatkowego
Źródło zdjęć: © WP.PL | Izabela Trzaska

18.06.2018 12:10

Sieć pizzerii Da Grasso zapowiedziała całkowite wycofanie jajek pochodzących z chowu klatkowego ze swoich produktów do 2025 roku.

- Nasza decyzja podyktowana jest względami etycznymi i dobrem zwierząt, które hodowane są w skandalicznych warunkach. Proces przechodzenia na jaja z chowu ściółkowego lub wolnego wybiegu będzie stopniowy i z uwagi na współpracę z dostawcami zostanie zakończony najpóźniej do 2025 roku - napisała sieć w swoim oświadczeniu.

Zobacz: PiS chce lepszej ochrony zwierząt

Stowarzyszenie Otwarte Klatki podaje, że rezygnację z używania jajek z chowu klatkowego zapowiedziały także Telepizza, Dominium i Pizzeria Presto.

- Konsumenci są coraz bardziej świadomi warunków, w jakich przetrzymywane są kury w systemie klatkowym i nie chcą tego systemu wspierać. Coraz więcej Polaków wyklucza jaja “trójki” ze swojej diety i zdaje sobie sprawę ze znaczenia, jakie dla losu kur ma korzystanie z bardziej etycznych alternatyw przez ogromne spółki i korporacje - zwraca uwagę stowarzyszenie.

Według danych Otwartych Klatek ponad 60 firm w Polsce i ponad 400 na świecie ogłosiło, że w przeciągu kilku lat wycofa jajka pochodzące z hodowli klatkowej.

Informację o tym, jak hodowane są kury, można odczytać ze stempla na jajku. Zakodowana jest w pierwszej cyfrze. Trójka (3) to chów klatkowy, dwójka - sciółkowy, jedynka - wolnowybiegowy, a zerówki - to jajka ekologiczne.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

jajkakuryekologia
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (34)