Duże sieci pizzerii wycofują jajka z chowu klatkowego
Da Grasso, Telepizza, Dominium oraz Pizzeria Presto nie będą używać jaj z chowu klatkowego, popularnych "trójek" - podało stowarzyszenie Otwarte Klatki.
18.06.2018 12:10
Sieć pizzerii Da Grasso zapowiedziała całkowite wycofanie jajek pochodzących z chowu klatkowego ze swoich produktów do 2025 roku.
- Nasza decyzja podyktowana jest względami etycznymi i dobrem zwierząt, które hodowane są w skandalicznych warunkach. Proces przechodzenia na jaja z chowu ściółkowego lub wolnego wybiegu będzie stopniowy i z uwagi na współpracę z dostawcami zostanie zakończony najpóźniej do 2025 roku - napisała sieć w swoim oświadczeniu.
Zobacz: PiS chce lepszej ochrony zwierząt
Stowarzyszenie Otwarte Klatki podaje, że rezygnację z używania jajek z chowu klatkowego zapowiedziały także Telepizza, Dominium i Pizzeria Presto.
Czytaj też: Kilka milionów jaj skażonych antybiotykiem. Były dostępne m.in. w Biedronce, Carrefourze i Piotrze i Pawle
- Konsumenci są coraz bardziej świadomi warunków, w jakich przetrzymywane są kury w systemie klatkowym i nie chcą tego systemu wspierać. Coraz więcej Polaków wyklucza jaja “trójki” ze swojej diety i zdaje sobie sprawę ze znaczenia, jakie dla losu kur ma korzystanie z bardziej etycznych alternatyw przez ogromne spółki i korporacje - zwraca uwagę stowarzyszenie.
Według danych Otwartych Klatek ponad 60 firm w Polsce i ponad 400 na świecie ogłosiło, że w przeciągu kilku lat wycofa jajka pochodzące z hodowli klatkowej.
Czytaj też: Nieumyślne potrącenie psa czy jeża nie jest karalne. Za ucieczkę grzywna nawet do 5 tys. zł
Informację o tym, jak hodowane są kury, można odczytać ze stempla na jajku. Zakodowana jest w pierwszej cyfrze. Trójka (3) to chów klatkowy, dwójka - sciółkowy, jedynka - wolnowybiegowy, a zerówki - to jajka ekologiczne.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl