Eksport wieprzowiny z Polski poza UE spadł o 28,1% r/r w I‑IV

Warszawa, 13.07.2015 (ISBnews) - Eksport żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych z Polski poza Unię Europejską spadł o 28,1% r/r w okresie styczeń-kwiecień br. i wyniósł 42,62 tys. ton, podał Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (FAMMU/ FAPA), powołując się na dane Komisji Europejskiej.

13.07.2015 | aktual.: 13.07.2015 13:38

Ogółem wszystkie kraje UE wyeksportowały w tym czasie poza wspólny rynek 935,44 mln ton wieprzowiny, co oznacza wzrost o 6,1% r/r, podano w raporcie.

Głównymi odbiorcami mięsa i produktów wieprzowych z UE były kraje azjatyckie - Chiny, Korea Płd., Japonia, Hongkong i Filipiny. W sprzedaży do Chin i Hongkongu dominowały podroby wieprzowe, których sprzedano odpowiednio o 34% więcej i 36% mniej niż przed rokiem. Chiny zakupiły ponad połowę unijnego eksportu podrobów wieprzowych.

"Rosja sprowadziła od stycznia do kwietnia br. jedynie 4,9 tys. ton produktów wieprzowych z UE (słoniny, podrobów i przetworów) wobec ok. 50 tys. ton w tym samym okresie 2014 r. Rosyjski import mięsa i żywca wieprzowego z UE był prawie zerowy. Było to spowodowane embargiem na import żywności (w tym również wieprzowiny) z UE i innych krajów wprowadzonym przez Rosję w sierpniu 2014 r." - czytamy w raporcie.

Największy wolumen mięsa i produktów wieprzowych wyeksportowały na rynki trzecie Niemcy, Dania, Hiszpania i Holandia. Z grona ważniejszych eksporterów, najsilniejsze zniżki wywozu dotyczyły Polski, Francji i Włoch. Zwiększyły natomiast sprzedaż na rynki trzecie m.in. Hiszpania, Niemcy, Dania, Holandia, Belgia i Wielka Brytania, podano także w raporcie.

(ISBnews)

Źródło artykułu:ISBnews
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)