FAMMU/FAPA:Eksport cukru spadł o 2,8% ilościowo, wzrósł wartościowo o 8% w I‑VII
Warszawa, 10.10.2016 (ISBnews) - Eksport cukru z Polski spadł o 2,8% r/r do 260,3 tys. ton w okresie styczeń-lipiec 2016 r., a w ujęciu wartościowym wzrósł o 8% do 124,2,1 mln euro, podał Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (FAMMU/ FAPA), powołując się na dane resortu rolnictwa.
10.10.2016 | aktual.: 10.10.2016 14:08
Jednocześnie import cukru do Polski był o 75,7% większy i wyniósł 156 tys. ton, a jego wartość zwiększyła się o 72,7% do 68,9 mln euro.
"W okresie styczeń-lipiec 2016 roku polski eksport cukru był niewiele mniejszy w ujęciu rocznym, import za to dynamicznie przyspieszył. Ceny wywozu poprawiły się, przywóz był nieco tańszy. Saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem pozostało dodatnie, ale znacznie pogorszyło się w relacji rocznej" - czytamy w raporcie.
Lipiec okazał się miesiącem wzmożonej wymiany handlowej cukrem. Z danych wynika, że polscy eksporterzy sprzedali w tym miesiącu nieco ponad 50 tys. ton, czyli blisko 1/5 ilości wyeksportowanej w pierwszych siedmiu miesiącach 2016 r. Około 30 tys. ton trafiło do UE, w tym około 10 tys. ton do Niemiec. Natomiast importerzy sprowadzili nieco ponad 10 tys. ton (około 7% przywozu w analizowanym okresie). Wobec danych za pierwsze półrocze dodatnie saldo mocno poprawiło się (skutek dużo wyższego eksportu niż importu). Rosnący eksport można wiązać z wysokimi cenami cukru na świecie, które są wynikiem deficytu na globalnym rynku cukru. Z kolei relatywnie niewysoki import może być skutkiem dużych zakupów w czerwcu i wysokiego poziomu importu ogółem wobec poprzedniego roku. Wprawdzie lipiec był okresem spadków przecen cukru na giełdach, ale jego ceny były i tak znacznie wyższe niż w całym pierwszym półroczu, podano także.
Głównym odbiorcą polskiego cukru w omawianym okresie były kraje unijne, gdzie trafiło 65% wywozu. Były to przede wszystkim Niemcy, Litwa i Łotwa oraz Włochy, a z krajów trzecich - Izrael, Gruzja Kazachstan i Rosja. Głównymi dostawcami cukru do Polski były kraje trzecie, skąd zakupiono 70% sprowadzonego cukru. Pozostałą część sprowadzono z UE. Najwięcej cukru sprowadzono ze Szwecji, Niemiec, Danii i Czech, a spoza UE z Sudanu, Zimbabwe i Mozambiku oraz Mauritiusa. W ramach UE handel jest bezcłowy. Wspomniane kraje trzecie korzystają z bezcłowego dostępu do unijnego rynku cukru, czytamy dalej.
"W okresie styczeń-lipiec 2016 roku saldo obrotów w handlu zagranicznym cukrem dynamicznie spadło o 26,4% do 55,3 mln euro i o 41,8% do 104,3 tys. ton. Niższe saldo to przede wszystkim skutek spadającego eksportu i dynamicznie rosnącego importu" - czytamy w raporcie.
(ISBnews)