FAMMU/ FAPA: Eksport jaj z Polski poza UE wzrósł o 34,1% r/r w I‑IX

Warszawa, 08.12.2014 (ISBnews) - Eksport jaj i przetworów z Polski poza Unię Europejską wzrósł o 34,1% r/r do 7,69 tys. ton w ciągu pierwszych 9 miesięcy br., podał Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (FAMMU/ FAPA), powołując się na dane Komisji Europejskiej. W całej Unii wywóz wzrósł w tym czasie o 7,7% r/r do 165,3 tys. ton.

08.12.2014 | aktual.: 08.12.2014 14:53

"Dodatnie saldo UE w handlu zagranicznym jajami i przetworami jajecznymi zwiększyło się w skali roku o 14% do 156 tys. ton. Głównymi eksporterami jaj i przetworów poza ugrupowanie były Holandia, Włochy, Francja, Niemcy, Belgia i Polska. Wysyłki polskich jaj i przetworów wzrosły w omawianym okresie br. o ponad jedną trzecią do 7,7 tys. ton" - czytamy w komunikacie.

Eksport jaj i przetworów (w ekwiwalencie jaj, bez jaj wylęgowych) do krajów trzecich w ciągu pierwszych trzech kwartałów 2014 r. wzrósł o 7,7% r/r do 165,3 tys. ton, w tym jaj spożywczych - o 1,7% do 59 tys. ton.

"Największym rynkiem zbytu dla unijnych produktów z sektora jaj była tradycyjnie Japonia, z poziomem importu 59 tys. ton, głównie suszonej albuminy jaj, a w ciągu roku dostawy na ten rynek wzrosły niemal o jedną trzecią. Kolejnymi odbiorcami były Szwajcaria (-8% do 29 tys. ton) i Angola (-17% do 9,3 tys. ton), dokąd wysyłano z UE głównie jaja spożywcze. Wzrosły ponadpięciokrotnie dostawy jaj spożywczych oraz albuminy jaj do Izraela do 2,4 tys. ton"- czytamy dalej.

Import jaj i przetworów z krajów trzecich do UE w okresie od styczna do września br. spadł prawie o połowę do 9,2 tys. ton. W strukturze towarowej przywozu dominowały przetwory jajeczne. Największymi dostawcami tych towarów do UE były Indie, które zwiększyły dostawy o ponad połowę do 3,9 tys. ton. Zmalał natomiast o połowę import z USA do 2,8 tys. ton.

(ISBnews)

Źródło artykułu:ISBnews
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)