FAMMU/FAPA: Eksport owoców i ziemniaków spadł r/r, warzyw wzrósł w I półr.
Warszawa, 08.09.2014 (ISBnews) - Eksport owoców spadł o 12% r/r do 907,5 tys. ton w I poł. 2014 r., a ziemniaków - o 15% w skali roku do niecałych 30,0 tys. ton, natomiast wywóz warzyw zwiększył się o 7% r/r i wyniósł nieco ponad 406,7 tys. ton, podał Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (FAMMU/ FAPA), powołując się na dane Ministerstwa Finansów i analizy własne.
08.09.2014 | aktual.: 08.09.2014 15:38
?Tym samym tegoroczny eksport świeżych produktów ogrodnictwa zmniejszył się dla owoców o 12% w ujęciu ilościowym oraz dla ziemniaków o odpowiednio 15%, dla warzyw zaś wzrósł o ponad 7%. Za wysłane owoce polscy eksporterzy uzyskali sumę 366,6 mln euro, za warzywa - niecałe 315,0 mln euro, a za ziemniaki - 6,5 mln euro. W eksporcie przetworów owocowo-warzywnych odnotowano w obydwu przypadkach nieznaczny spadek wolumenu wysyłki - dla przetworzonych owoców z poprzedniorocznej wielkości 398,0 tys. ton do obecnych 393,7 tys. ton, a dla przetworzonych warzyw z 452,7 tys. ton do 432,5 tys. ton" - czytamy w raporcie.
W tym okresie import owoców wyniósł 581,3 tys. ton i było o 7% mniejszy niż przed rokiem, a w przypadku owoców przetworzonych wyniósł 177,5 tys. ton, czyli o zaledwie 1,3 tys. ton mniej niż rok wcześniej.
?Zdecydowanie więcej - prawdopodobnie na skutek niekorzystnych poprzedniorocznych zbiorów ziemniaków w Polsce - zaimportowaliśmy 169,5 tys. ton ziemniaków wobec 82,2 tys. ton w pierwszej połowie minionego roku. W przypadku importowanych warzyw - sprowadziliśmy ich o 30,0 tys. ton więcej niż rok temu - w sumie 332,3 tys. ton, a przetworów warzywnych 171,3 tys. ton - to jest o 17% więcej" - czytamy dalej.
FAMMU/ FAPA podkreśla, iż w danych tych nie odnotowano jeszcze żadnych efektów wprowadzonego w sierpniu rosyjskiego embarga - i tak jak do tej pory państwa WNP zajmowały czołowe miejsce w imporcie polskich produktów ogrodnictwa.
?W tym kierunku wysłaliśmy w sumie w pierwszych sześciu miesiącach 734,1 tys. ton owoców, 206,8 tys. ton warzyw oraz w sumie 170,0 tys. ton przetworów owocowo- warzywnych. Do państw unijnych eksport ten wyniósł odpowiednio dla owoców - niecałe 166,0 tys. ton, dla warzyw - 197,1 tys. to oraz dla produktów przetworzonych - w sumie 614,0 tys. ton" - czytamy dalej.
W eksportowanych owocach jak zawsze przeważały polskie jabłka z wynikiem 797,3 tys. ton oraz reeksportowane z Polski owoce cytrusowe - 36,2 tys. ton i banany - niecałe 10,0 tys. ton, a także polskie owoce miękkie - ponad 27,0 tys. ton, podali analitycy.
?W eksportowanych warzywach naszym hitem eksportowym były ponownie pieczarki - 105,2 tys. ton oraz warzywa kapustne - ponad 116,0 tys. ton w tym 56,7 tys. ton to sama kapusta biła i czerwona, następnie warzywa cebulowe - ponad 73,0 tys. ton, pomidory - ponad 46,0 tys. ton oraz marchew - niecałe 25,0 tys. ton" - napisali w raporcie.
W importowanych owocach prym wiodły cytrusy - ponad 234,0 tys. ton oraz jak zwykle banany z importem na poziomie 151,6 tys. ton, ponadto sprowadziliśmy także 36,7 tys. ton winogron, 35,0 tys. ton arbuzów i 28,0 tys. ton brzoskwiń i nektarynek. W importowanych warzywach dominowały pomidory z wynikiem ponad 94,0 tys. ton, 30,0 tys. ton sałat, prawie 30,0 tys. ton warzyw korzeniowych oraz po około 22,0 tys. to brokułów, kalafiorów i ogórków, podano także w materiale.
(ISBnews)