FAMMU/ FAPA: Eksport wieprzowiny z Polski poza UE spadł o 45,6% r/r w I‑XI 2014
Warszawa, 09.02.2014 (ISBnews) - Eksport żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych z Polski poza Unię Europejską spadł o 45,6% r/r w okresie styczeń-listopad ub.r. i wyniósł 170,4 tys. ton, podał Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (FAMMU/ FAPA), powołując się na dane Komisji Europejskiej.
09.02.2015 13:45
Ogółem wszystkie kraje UE wyeksportowały w tym czasie poza wspólny rynek 2,70 mln ton wieprzowiny, co oznacza spadek o 6,0% r/r, podano w raporcie.
"Obniżenie eksportu mięsa i przetworów w omawianym okresie tego roku to głównie efekt zakazu importu wieprzowiny z UE wprowadzonego przez Rosję pod koniec stycznia 2014 r. z uwagi na afrykański pomór świń (ASF). Znacznie zmniejszyły również zakupy Ukraina i Białoruś" - czytamy w raporcie.
Głównymi odbiorcami mięsa i produktów wieprzowych z UE w omawianym okresie tego roku były kraje azjatyckie: Chiny, Hongkong, Japonia, Korea Płd. i Filipiny. Największy wolumen mięsa i produktów wieprzowych wyeksportowały na rynki trzecie tradycyjnie Niemcy, Dania, Hiszpania, Holandia, Francja i Polska. Z grona ważniejszych eksporterów, większość krajów zanotowała spadki wywozu, najsilniejsze obniżki dotyczyły Polski, Belgii i Francji. Zwiększyły natomiast sprzedaż na rynki trzecie m.in. Hiszpania, Holandia, Węgry i Wielka Brytania.
(ISBnews)