FAMMU/ FAPA: Eksport wieprzowiny z Polski poza UE spadł o 9,4% r/r w I‑VII

Warszawa, 20.10.2014 (ISBnews) - Eksport żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych z Polski poza Unię Europejską spadł o 9,4% r/r w okresie styczeń-lipiec br. i wyniósł 1,5 mln ton, podał Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (FAMMU/ FAPA), powołując się na dane Komisji Europejskiej.

20.10.2014 14:32

"Obniżenie eksportu mięsa i przetworów w omawianym okresie tego roku to głównie efekt zakazu importu wieprzowiny z UE wprowadzonego przez Rosję pod koniec stycznia br. z uwagi na afrykański pomór świń (ASF). Znacznie obniżyły również zakupy Ukraina i Białoruś. Największymi odbiorcami wieprzowiny z UE w omawianym okresie tego roku stały się kraje azjatyckie - Chiny, Hongkong, Japonia, Filipiny i Korea Płd. Największy wolumen produktów wieprzowych sprzedały na rynki trzecie tradycyjnie Niemcy, Dania, Hiszpania, Holandia, Francja i Polska" - czytamy w raporcie.

Zespół podał, że w strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały podroby i tłuszcze (706 tys. ton) oraz mrożona wieprzowina (687 tys. ton), których wysłano odpowiednio o 11% i 7% mniej niż przed rokiem. Największy spadek wywozu - prawie o jedną trzecią do 53 tys. ton - dotyczył jednak świeżego mięsa.

W ciągu siedmiu miesięcy br. państwa UE zakupiły w krajach trzecich 21 tys. ton mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) - o 1,7% więcej niż przed rokiem. W strukturze towarowej zakupów dominowały podroby i tłuszcze (61%), podano także.

Największym dostawcą wieprzowiny do UE była tradycyjnie Szwajcaria, import z tego kraju obniżył się o 1% w skali roku do 10,1 tys. ton, wzrosły natomiast o 43% zakupy tłuszczu wieprzowego w Serbii do 2,3 tys. ton oraz norweskiego mięsa i przetworów o 53% do 1,8 tys. ton.

(ISBnews)

Źródło artykułu:ISBnews
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)