GIS ostrzega: salmonella wykryta na jajach
Państwowa Inspekcja Sanitarna wykryła bakterie salmonelli na produkcie Świeże Jaja "Ferma Drobiu Józef Kaczała" pakowane po 10 szt. Spożycie ich - szczególnie na surowo - może zagrażać zdrowiu konsumenta.
15.09.2020 | aktual.: 01.03.2022 13:53
Świeże Jaja "Ferma Drobiu Józef Kaczała" (klasa A, waga L) pakowane po 10 szt., z kodem na skorupkach: "2PL 02141304" z datą przydatności do 28 września lub do 2 listopada. Państwowa Inspekcja Sanitarna wykryła bakterie salmonelli na powierzchni jaj w trzech z pięciu próbek.
Natychmiast też Państwowa Inspekcja Sanitarna przeprowadziła kontrolę u producenta jaj. Ustaliła również listę dystrybutorów produktu.
Ponadto producent zobowiązał się, że wycofa wadliwy produkt ze sprzedaży. Sanepid pobrał również próbki podeszwowe ze wszystkich trzech stad żyjących na fermie.
"Postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie w toku" - informuje GIS w komunikacie.
Jakie zalecenia ma Inspektorat dla konsumentów? "Nie należy spożywać jaj, szczególnie na surowo, o numerach partii wskazanych w komunikacie" - ostrzega GIS. W przeciwnym przypadku narażamy się na zagrożenie zdrowia.
"Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami" - przestrzega GIS.