GIS ostrzega: salmonella wykryta na jajach
Państwowa Inspekcja Sanitarna wykryła bakterie salmonelli na produkcie Świeże Jaja "Ferma Drobiu Józef Kaczała" pakowane po 10 szt. Spożycie ich - szczególnie na surowo - może zagrażać zdrowiu konsumenta.
Świeże Jaja "Ferma Drobiu Józef Kaczała" (klasa A, waga L) pakowane po 10 szt., z kodem na skorupkach: "2PL 02141304" z datą przydatności do 28 września lub do 2 listopada. Państwowa Inspekcja Sanitarna wykryła bakterie salmonelli na powierzchni jaj w trzech z pięciu próbek.
Natychmiast też Państwowa Inspekcja Sanitarna przeprowadziła kontrolę u producenta jaj. Ustaliła również listę dystrybutorów produktu.
Ponadto producent zobowiązał się, że wycofa wadliwy produkt ze sprzedaży. Sanepid pobrał również próbki podeszwowe ze wszystkich trzech stad żyjących na fermie.
Zobacz: Usługi cyfrowe zdrożeją? "Konsument końcowy nie zapłaci więcej za abonament"
"Postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie w toku" - informuje GIS w komunikacie.
Jakie zalecenia ma Inspektorat dla konsumentów? "Nie należy spożywać jaj, szczególnie na surowo, o numerach partii wskazanych w komunikacie" - ostrzega GIS. W przeciwnym przypadku narażamy się na zagrożenie zdrowia.
"Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami" - przestrzega GIS.