Gotowe dania to sama chemia!

W sklepie omijamy półki z żywnością w proszku i sięgamy po gotowe dania, które wydają się być zdrowsze. Okazuje się jednak, że takie klopsiki, gołąbki czy zrazy naszpikowane są konserwantami i polepszaczami smaku.

Gotowe dania to sama chemia!
Źródło zdjęć: © newspix.pl | Piotr Dyba

22.10.2013 | aktual.: 22.10.2013 06:37

Wiele słyszy się w obecnych czasach o zdrowym i racjonalnym odżywianiu. Większości osób wydaje się, że jeśli samemu nie zrobi obiadu, a kupi sobie gotowy odpowiednik w słoiku, to wyjdzie na to samo. Otóż to nie prawda. Może się okazać, że często smaczne, gotowe dania, mogą odbić się na naszym zdrowiu.

- Produkty wysokoprzetworzone np. dania w słoikach czy inne gotowe potrawy, które mają długą datę przydatności do spożycia, zawierają wzmacniacze smaku, aby przypominać potrawy przygotowywane w domu. Zawierają także konserwanty, które chronią je przed zepsuciem. Jednocześnie intensywna obróbka technologiczna i termiczna (która wydłuża termin przydatności), powoduje straty w składnikach odżywczych i mineralnych ­- mówi Agata Machalla, dietetyk z centrum Naturhouse z Poznania.

W niepozornym daniu z kaszą jęczmienną i mięsem wieprzowym możemy znaleźć także całą masę niezdrowych dodatków, od których włos się jeży na głowie. Guanylan disodowy powoduje bóle głowy i zaparcia, trifosforan pentapotasu może nasilić objawy osteoporozy i spowolnić metabolizm, inozynian disodowy może doprowadzić do powstania kamicy nerkowej, a glutaminian monosodowy wpływa na zawroty głowy, palpitacje serca i nadmierną potliwość. To tylko niektóre z zawartych w potrawie dodatków.Oczywiście zjedzenie jednego słoiczka raz na jakiś czas nie doprowadzi do takich spustoszeń w organizmie, ale częste ich spożywanie już tak.

- Jeśli takie dania są podstawą naszej diety, to wtedy wszystkie dodatki i konserwanty w nich zawarte mogą się skumulować w organizmie - dodaje Agata Machalla.

Dlatego nie warto się truć z pozoru wyglądającymi na zdrowe gotowymi daniami. Jeśli naprawdę brakuje czasu na przygotowanie pełnowartościowego obiadu, lepiej wcześniej go ugotować albo zrobić łatwe i proste danie. Warto się nad tym zastanowić, bo w grę wchodzi nasze zdrowie.

żywnośćchemiakonserwanty
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (164)