Groźna bakteria w suszonej bazylii. Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega
Główny Inspektorat Sanitarny wycofał ze sprzedaży suszoną bazylię. W próbkach stwierdzono obecność bakterii Salmonella.
W próbkach bazylii suszonej zbadanych w ramach kontroli stwierdzono obecność bakterii Salmonella. Jej pałeczki mogą przeżyć nawet po długotrwałym przechowywaniu suchego produktu, a po spożyciu przez człowieka wywołać zatrucia pokarmowe, szczególnie jeśli dodawane są do produktów gotowych do spożycia. Sklepy, do których trafiła otarta bazylia, zostały zobowiązane do wstrzymania dalszej sprzedaży, zaś konsumenci, którzy kupili wskazane w komunikacie partie produktu, nie powinni ich spożywać.
Trwa ładowanie wpisu: facebook
Chodzi o produkt importowany przez ACOR Sp. z o.o., ul. Rawicka 43, 63-700 Krotoszyn.
Wycofaniu od konsumentów podlegają dwie partie o numerach 19.11 oraz 19.12 oznaczone datą minimalnej trwałości: 31.08.2021.
Obejrzyj: Jaki kredyt może wziąć mikroprzedsiębiorca?
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl