Groźne baterie na skorupkach jaj z Biedronki. GiS ostrzega
GIS ostrzega przed jajami, które można kupić w Biedronce. Wykryto na ich skorupkach pałeczki Salmonella Enteritidis. Bakterie te mogą wywołać salmonellozę, która może doprowadzić nawet d zakażenia krwi i sepsy. Zakład pakowania jaj jak i ferma jaj, z których pochodzi dana partia, są pod stałym nadzorem Powiatowego Lekarza Weterynarii.
18.11.2021 18:11
Główny Inspektora Sanitarny ostrzega przed jajami, na których skorupkach Państwowa Inspekcja Sanitarna wykryła pałeczki Salmonella Enteritidis.
GIS ostrzega, że bez właściwej obróbki termicznej bakterie mogą przenieść się z jaj na inne powierzchnie. Kontakt z nimi może wywołać salmonellozę. Bakterie zostały wykryte na skorupkach jaj dostępnych w popularnej sieci dyskontów Biedronka.
Szczegóły produktu wycofanego z obrotu:
Moja kurka polskie jaja z chowu na wolnym wybiegu Klasa A, rozm. L
Numer partii: POW12 20.11
Najlepiej spożyć przed: 20.11.2021
Kod na skorupkach jaj: 1PL 10161326
Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn
Wyprodukowano przez: OVOVITA A. Kurasik 95-030 Rzgów, Prawda 60A Zakład Pakowania Jaj Prawda, kod zakładu pakowania: PL-10065901.
Trwa kontrola w zakładzie pakowania i na fermie
Zakład Pakowania Jaj Prawda po otrzymaniu informacji z sanepidu od razu rozpoczął wycofywanie jaj z obrotu. Poinformowano również fermę, z której pochodziły jaja. Zakład Pakowania Jaj PRAWDA natychmiast po otrzymaniu informacji o wykryciu Salmonella Enteritidis na powierzchni jaj rozpoczął wycofanie danej partii z obrotu oraz poinformował fermę, z której pochodziły jaja.
Zakład Pakowania Jaj PRAWDA w ramach kontroli wewnętrznej nie stwierdził niezgodności w procedurach higienicznych i badaniach laboratoryjnych.
Zakład pakowania jaj i ferma jaj są pod stałym nadzorem Powiatowego Lekarza Weterynarii.