Groźne baterie na skorupkach jaj z Biedronki. GiS ostrzega
GIS ostrzega przed jajami, które można kupić w Biedronce. Wykryto na ich skorupkach pałeczki Salmonella Enteritidis. Bakterie te mogą wywołać salmonellozę, która może doprowadzić nawet d zakażenia krwi i sepsy. Zakład pakowania jaj jak i ferma jaj, z których pochodzi dana partia, są pod stałym nadzorem Powiatowego Lekarza Weterynarii.
Główny Inspektora Sanitarny ostrzega przed jajami, na których skorupkach Państwowa Inspekcja Sanitarna wykryła pałeczki Salmonella Enteritidis.
GIS ostrzega, że bez właściwej obróbki termicznej bakterie mogą przenieść się z jaj na inne powierzchnie. Kontakt z nimi może wywołać salmonellozę. Bakterie zostały wykryte na skorupkach jaj dostępnych w popularnej sieci dyskontów Biedronka.
Szczegóły produktu wycofanego z obrotu:
Moja kurka polskie jaja z chowu na wolnym wybiegu Klasa A, rozm. L
Numer partii: POW12 20.11
Najlepiej spożyć przed: 20.11.2021
Kod na skorupkach jaj: 1PL 10161326
Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn
Wyprodukowano przez: OVOVITA A. Kurasik 95-030 Rzgów, Prawda 60A Zakład Pakowania Jaj Prawda, kod zakładu pakowania: PL-10065901.
Trwa kontrola w zakładzie pakowania i na fermie
Zakład Pakowania Jaj Prawda po otrzymaniu informacji z sanepidu od razu rozpoczął wycofywanie jaj z obrotu. Poinformowano również fermę, z której pochodziły jaja. Zakład Pakowania Jaj PRAWDA natychmiast po otrzymaniu informacji o wykryciu Salmonella Enteritidis na powierzchni jaj rozpoczął wycofanie danej partii z obrotu oraz poinformował fermę, z której pochodziły jaja.
Problemy na budowach. "To dopiero początek"
Zakład Pakowania Jaj PRAWDA w ramach kontroli wewnętrznej nie stwierdził niezgodności w procedurach higienicznych i badaniach laboratoryjnych.
Zakład pakowania jaj i ferma jaj są pod stałym nadzorem Powiatowego Lekarza Weterynarii.