GUS: Ubój trzody chlewnej wzrósł o 4,6% r/r, produkcja drobiu o 16,8% w 2016 r.
Warszawa, 25.01.2017 (ISBnews) - Wolumen produktów uboju trzody chlewnej wzrósł o 4,6% r/r do 1,22 mln ton w 2016 r., wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego (GUS).
W 2016 r. produkcja mięsa drobiowego wzrosła o 16,8% r/r do 2,5 mln ton.
Wolumen produktów uboju bydła i cieląt spadł w tym czasie o 7% r/r i wyniósł 184 tys. ton.
Produkcja wędlin zwiększyła się w 2016 r. o 13,2% r/r do 830 tys. ton.
W samym grudniu ub.r. ubój trzody chlewnej sięgnął 108 tys. ton (-1,3% r/r, +1,3% m/m), produkcja mięsa drobiowego - 207 tys. ton (+10% r/r, -6% m/m), ubój bydła i cieląt - 14,7 tys. ton (-8,5% r/r, +1,3% m/m), a produkcja wędlin - 69,1 tys. ton (+20,5% r/r, -3,9% m/m), podał także GUS.
(ISBnews)