Ikea ogłosiła wprowadzenie programu „Better Chicken”, który zakłada poprawę warunków życia brojlerów przeznaczonych na posiłki dla klientów. Zyskać ma także środowisko naturalne oraz sami konsumenci.
W praktyce chodzi o to, żeby zwierzętom hodowanym na posiłki żyło się choć trochę lepiej. Program zakłada m.in. zapewnienie brojlerom odpowiedniej przestrzeni (maksymalna gęstość hodowlana 30 kg/m²), właściwe oświetlenie oraz urozmaicenie warunków ich bytowania.
Zobacz także: Walka o kurczaki. Otwarcie sklepu w Dąbrowie Górniczej
Klienci mają także otrzymać żywność lepszej jakości, ponieważ Ikea zamierza korzystać z odmian drobiu wolniej rosnących i przy tym zdrowszych.
"Program „Better Chicken” ma również na celu zapewnienie odpowiedzialnego stosowania antybiotyków oraz minimalizację kluczowych, negatywnych skutków środowiskowych, takich jak np. wylesianie i zanieczyszczenia, których źródłem są nawozy zwierzęce" - podają przedstawiciele Ikei.
Część wymogów ma zostać spełniona do końca 2020 roku, a na spełnienie wszystkich Ikea daje sobie czas do 2025 roku.
Przedstawiciele sieci informują, że podobnymi programami zostaną objęte wszystkie główne gatunki zwierząt dostępne w Ikei.