Ikea zadba o komfort swoich kurczaków. Światło, przestrzeń i zdrowsze odmiany

Zwierzęta wykorzystywane w produkcji żywności dla Ikei mają mieć lepsze życie. Na początek szwedzka sieć w ciągu najbliższych lat poprawi warunki hodowli brojlerów.

Ikea zadba o komfort swoich kurczaków. Światło, przestrzeń i zdrowsze odmiany
Źródło zdjęć: © Agencja Gazeta | Jakub Orzechowski/ Agencja Gazeta
Patryk Skrzat

23.01.2018 | aktual.: 23.01.2018 10:18

Ikea ogłosiła wprowadzenie programu „Better Chicken”, który zakłada poprawę warunków życia brojlerów przeznaczonych na posiłki dla klientów. Zyskać ma także środowisko naturalne oraz sami konsumenci.

W praktyce chodzi o to, żeby zwierzętom hodowanym na posiłki żyło się choć trochę lepiej. Program zakłada m.in. zapewnienie brojlerom odpowiedniej przestrzeni (maksymalna gęstość hodowlana 30 kg/m²), właściwe oświetlenie oraz urozmaicenie warunków ich bytowania.

Klienci mają także otrzymać żywność lepszej jakości, ponieważ Ikea zamierza korzystać z odmian drobiu wolniej rosnących i przy tym zdrowszych.

"Program „Better Chicken” ma również na celu zapewnienie odpowiedzialnego stosowania antybiotyków oraz minimalizację kluczowych, negatywnych skutków środowiskowych, takich jak np. wylesianie i zanieczyszczenia, których źródłem są nawozy zwierzęce" - podają przedstawiciele Ikei.

Część wymogów ma zostać spełniona do końca 2020 roku, a na spełnienie wszystkich Ikea daje sobie czas do 2025 roku.

Przedstawiciele sieci informują, że podobnymi programami zostaną objęte wszystkie główne gatunki zwierząt dostępne w Ikei.

żywnośćjedzenieikea
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (7)