Ikea zadba o komfort swoich kurczaków. Światło, przestrzeń i zdrowsze odmiany
Zwierzęta wykorzystywane w produkcji żywności dla Ikei mają mieć lepsze życie. Na początek szwedzka sieć w ciągu najbliższych lat poprawi warunki hodowli brojlerów.
Ikea ogłosiła wprowadzenie programu „Better Chicken”, który zakłada poprawę warunków życia brojlerów przeznaczonych na posiłki dla klientów. Zyskać ma także środowisko naturalne oraz sami konsumenci.
W praktyce chodzi o to, żeby zwierzętom hodowanym na posiłki żyło się choć trochę lepiej. Program zakłada m.in. zapewnienie brojlerom odpowiedniej przestrzeni (maksymalna gęstość hodowlana 30 kg/m²), właściwe oświetlenie oraz urozmaicenie warunków ich bytowania.
Zobacz także: Walka o kurczaki. Otwarcie sklepu w Dąbrowie Górniczej
Klienci mają także otrzymać żywność lepszej jakości, ponieważ Ikea zamierza korzystać z odmian drobiu wolniej rosnących i przy tym zdrowszych.
"Program „Better Chicken” ma również na celu zapewnienie odpowiedzialnego stosowania antybiotyków oraz minimalizację kluczowych, negatywnych skutków środowiskowych, takich jak np. wylesianie i zanieczyszczenia, których źródłem są nawozy zwierzęce" - podają przedstawiciele Ikei.
Część wymogów ma zostać spełniona do końca 2020 roku, a na spełnienie wszystkich Ikea daje sobie czas do 2025 roku.
Przedstawiciele sieci informują, że podobnymi programami zostaną objęte wszystkie główne gatunki zwierząt dostępne w Ikei.