Real Quality Ketchup (łagodny i pikantny)
Opakowanie: 480 g, plastikowe
Cena: 62 gr/100 g
Wartość energetyczna: 108 kcal/100g (łagodny); 102 kcal/100g (pikantny)
Skład:Woda, koncentrat pomidorowy (21%)*, cukier, ocet spirytusowy, skrobia modyfikowana kukurydziana, sól, kwas: kwas cytrynowy, substancja zagęszczająca: guma ksantanowa, przyprawy, aromat [w wersji pikantnej dodatkowo: wzmacniacz smaku - glutaminian sodu i słodzony przecier jabłkowy (jabłka, cukier)] *126 g pomidorów na 100 g ketchupu.
Marka własna hipermarketu, w którym przeprowadzaliśmy test, wypada całkiem nieźle pod względem ekonomicznym. Pod względem jakości składu pozostawia jednak wiele do życzenia.
Z informacji na opakowaniu wynika, że głównym składnikiem keczupu jest woda, a koncentrat pomidorowy stanowi tylko 21 proc. Z drugiej strony producent zapewnia, że w na 100 g sosu zużyto 126 g pomidorów. Naprawdę trudno uwierzyć w taką informację.
W wersji pikantnej keczup zawiera glutaminian sodu i co ciekawe - jabłka. Obie wersje posiadają uważany za nieszkodliwy syntetyczny zagęstnik - gumę ksantanową.