Ketchup Włocławek (łagodny i pikantny)
Opakowanie: 480 g, plastikowe
Cena: 85 gr/100 g
Wartość energetyczna: 104 kcal/100g
Skład: Pomidory (163 g / 100 g ketchupu), woda, cukier, przeciery z selera i cebuli, substancja zagęszczająca - acetylowany adypinian diskrobiowy, sól, ocet, regulator kwasowości - kwas cytrynowy, przyprawy, substancja konserwująca benzoesan sodu.
Opakowanie: 380 g, szklane
Cena: 1 zł/100 g
Wartość energetyczna: 104 kcal/100g
Skład: Pomidory (161 g / 100 g ketchupu), woda, cukier, przeciery z cebuli (6,7%) i selera (7,3%), substancja zagęszczająca: acetylowany adypinian diskrobiowy, sól, ocet, regulator kwasowości - kwas cytrynowy, przyprawy.
O tym keczupie było ostatnio w mediach głośno z powodu zamknięcia fabryki we Włocławku. Nie oznacza to jednak końca marki, bowiem Agros Nova przenosi produkcję do Łowicza. Mimo to fani keczupu z Włocławka organizują protesty na Facebooku.
Przywiązanie do Ketchupu Włocławek jest zrozumiałe. Bez wątpienia ma bardzo dobry skład (pod względem zawartości pomidorów zajął trzecie miejsce w naszym zestawieniu). Ale uwaga! Keczup w plastikowej butelce zawiera konserwanty, których nie ma nieco droższy produkt sprzedawany w słoiku. Nie ma natomiast różnic w składzie między wersją pikantną i łagodną.
W składzie keczupu z Włocławka uwagę zwraca też obecność sztucznego zagęstnika oraz duży udział przecierów z innych warzyw. Ale może to właśnie te dodatki decydują o wyjątkowym smaku, docenianym przez klientów?