Ile płacą w McDonald's, ile w KFC? W jakim fast foodzie najlepiej pracować?
Większość z nas – czy to z powodu wygody czy w wyniku trybu pracy – przerzuciła się z domowych obiadów na jedzenie poza domem. I choć staramy się jadać zdrowe posiłki wciąż ogromnym zainteresowaniem cieszą się fast foody. Ich pracownicy mają ręce pełne roboty, mają też coraz mniej powodów do narzekań.
07.03.2014 | aktual.: 07.03.2014 14:17
Ze wszystkich barów szybkiej obsługi wciąż najczęściej zaglądamy do McDonald's i KFC. W obu restauracjach największy procent pracowników stanowią osoby w wieku 18-23 lat, czyli przeważnie studenci. W McDonald's można pracować od 16 roku życia, więc znajdą tu zatrudnienie także uczniowie, do pracy w KFC mogą kandydować wyłącznie osoby pełnoletnie.
Proces rekrutacyjny w obu restauracjach przebiega podobnie. W McDonald's należy najpierw wypełnić kwestionariusz (znajduje się on w każdej restauracji sieciówki), który rozpatrywany jest przez osoby zajmujące się rekrutacją. Wybrani kandydaci proszeni są następnie na rozmowę kwalifikacyjną. Jeżeli przejdą ją pozytywnie kierownik podpisuje z nimi umowę. W KFC należy złożyć swoje CV i następnie czekać na telefon z zaproszeniem na rozmowę, ale lepiej wybrać się bezpośrednio do placówki i poprosić o rozmowę z menedżerem. I podobnie – po pozytywnym przejściu rozmowy – otrzymuje się angaż. W obu przypadkach należy mieć wyrobioną książeczkę sanepidowską i dostarczyć wyniki podstawowych badań lekarskich z poradni medycyny pracy, na które wcześniej dostaniemy skierowanie, a także odbyć szkolenie i kurs BHP. Przez pierwsze dwa tygodnie każdy pracownik pracuje pod okiem instruktora, który uczy go zasad obsługi klienta i procesu przygotowywania potraw.
Przeciętne zarobki w McDonald's są nieco wyższe niż w KFC – przynajmniej na początku. W przypadku pierwszej restauracji zarobimy na starcie ok. 9-10 zł netto za godzinę, w drugiej zaczniemy od stawki 8,50 zł. Zarobki bardzo szybko mogą ulec zmianie.
– Po miesiącu dostałam podwyżkę o 1 zł. Teraz zarabiam 10 zł na rękę – przyznaje Karolina, jedna z pracownic restauracji KFC na gdańskiej Morenie. – Nie jest też trudno o nagrodę miesiąca dla najlepszego pracownika, a to też dodatkowe pieniądze – zaznacza.
Każdy początkujący pracownik musi przejść także test standardów KFC – jeżeli go zaliczy może liczyć na dodatkowe pieniądze do wypłaty.
W McDonald's każdy pracownik raz na pół roku oceniany jest za swoją pracę. Sprawdzany jest pod kątem wyników, ale i zdobytego doświadczenia. Jeżeli ocena ta jest pozytywna osoba taka może liczyć na podwyżkę.
Większość załogi kierowniczej w obu restauracjach to byli szeregowi pracownicy. Awans jest więc rzeczą powszechną i raczej naturalną. Warto dodać, że kierownik restauracji może liczyć na zarobki w granicach 4,5-5 tys. zł netto. Zarówno w sieci restauracji McDonald's, jak i KFC każdy początkujący pracownik podpisuje najpierw umowę o pracę z trzymiesięcznym (w przypadku McDonald's) lub miesięcznym (w przypadku KFC) okresem próbnym bądź umowę zlecenie. Większość umów to właśnie umowy o pracę na stały etat, 3/4 bądź pół etatu.
Pracownicy restauracji KFC mogą w godzinach pracy liczyć na jeden posiłek dziennie za symboliczną złotówkę. Dodatkowo otrzymują także kartę rabatową, która upoważnia do 25 proc. zniżki we wszystkich punktach KFC. Na podobne karty mogą liczyć także zatrudnieni w McDonald's – umożliwiają one zakup produktów z menu restauracji w obniżonych cenach. Mają oni również nielimitowany i darmowy dostęp do napojów. Niestety nie przysługuje im żaden darmowy posiłek, a jak przyznają pracownicy – zniżki wcale nie są zadowalające.
- Za zestaw w cenie 15 zł i tak muszę wydać ok. 10 zł, a po pracy często wyrzucam niesprzedane kanapki i zastanawiam się czy nie można było przeznaczyć ich jako posiłek dla załogi – mówi Dominika z restauracji McDonald's w Gdyni Orłowie.
- Dla wszystkich pracowników organizujemy różne konkursy z nagrodami pieniężnymi. Niedawno wprowadziliśmy także dodatkowy program rabatowy – mówi Dominik Szulowski, rzecznik prasowy McDonald's Poland. - Z naszych badań wynika, że to nagrody finansowe i wycieczki są najchętniej przyjmowane przez pracowników - przyznaje.
Dodatkowo kadra menedżerska i kierownicza może liczyć na pakiety zdrowotne. W obu restauracjach są dzienne i nocne zmiany – te drugie są lepiej płatne. Godziny pracy i rodzaj zmiany ustala się z kierownikiem, wcześniej wpisując swoje wolne terminy w grafiku. Godziny pracy są raczej elastyczne, jednak grafik sporządza się zazwyczaj z około 2-tygodniowym wyprzedzeniem, trudno więc np. zaplanować w maju sierpniowy urlop. Przysługujące przerwy w obu przypadkach to ok. 30 min. na 8 godzin pracy. Niedługo uruchomiony zostanie specjalny serwis internetowy dla pracowników McDonald's, dzięki któremu będą oni mieli dostęp m.in. do grafiku.
Pozostałe fast foody
W Burger Kingu (BK) stawka za godzinę na początku pracy to ok. 7 zł „na rękę”, przeciętny pracownik zarabia tam 8 zł netto. Można podpisać umowę o pracę lub na zlecenie, najpopularniejsza forma zatrudnienia w BK to połowa etatu.
– Na starcie otrzymałam 40-stronnicową książkę ze standardami pracy w restauracji, które szybko trzeba przyswoić. Praca na kasie jest wyczerpująca, zdecydowanie polecam pracę w kuchni. W dodatku nieraz wyrabiamy nadgodziny, za które otrzymujemy zwykłą stawkę. Ale są też plusy – zapewnia Anita, która pracuje w BK w jednym z warszawskich centrów handlowych.
Każdemu pracownikowi przysługuje posiłek, za który trzeba zapłacić 2 zł. Jak przyznają zatrudnieni, nie jest trudno o awans: ze zwykłego pracownika przechodzi się m.in. przez stanowisko eksperta, a ostatecznie można zostać menedżerem całej restauracji.
W Pizzy Hut stawka godzinowa wynosi ok. 6-6,50 zł za godzinę, ale pracownicy – kelnerzy – mogą liczyć także na napiwki. Jednak dopiero po okresie próbnym, czyli 10 zmianach, podczas których są szkoleni przez starszego pracownika. Zmiany są zazwyczaj ranne i popołudniowe, ale osoby zatrudnione na ćwierć etatu, bądź umowę zlecenie mogą pracować przez pięć dni po kilka godzin w ciągu dnia. Darmowe obiady nie przysługują pracownikom pizzerii.
Około 5 zł netto za godzinę przez pierwsze 5 dni pracy, a następnie 8 zł i – jeśli kierownik będzie zadowolony – nawet więcej. Na takie stawki mogą liczyć pracownicy w sieci barów Subway. W ciągu dnia zatrudnionym przysługuje jedna kanapka w cenie 2 zł. Na pracę w tej firmie mogą liczyć głównie studenci, z którymi podpisywana jest zazwyczaj umowa zlecenie.
AB /AK/WP.PL