Indeks cen żywności na świecie w III wzrósł o 0,21 proc. mdm, rdr spadł o 6,95 proc. - FAO

05.04. Warszawa (PAP) - Indeks cen żywności na świecie w marcu 2012 r. wyniósł 215,9 pkt., wobec 215,4 pkt. w lutym po rewizji w górę o 0,1 pkt. - podała w czwartek na stronie...

05.04.2012 | aktual.: 05.04.2012 10:38

05.04. Warszawa (PAP) - Indeks cen żywności na świecie w marcu 2012 r. wyniósł 215,9 pkt., wobec 215,4 pkt. w lutym po rewizji w górę o 0,1 pkt. - podała w czwartek na stronie internetowej Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO). Oznacza to, że w ciągu roku indeks spadł o 6,95 proc., a w ciągu miesiąca wzrósł o 0,21 proc.

"Spośród grup towarów, tylko oleje mocno drożały, równoważąc spadki cen nabiału. Ceny w pozostałych kategoriach w porównaniu z poprzednim miesiącem w zasadzie się nie zmieniły" - napisano w komunikacie.

Indeks cen żywności w lutym 2011 r. osiągnął historyczny szczyt na poziomie 237,9 pkt.

Indeks cen żywności (Food Price Index) to średnia indeksów cen mięs, nabiału, zbóż, olejów i tłuszczów oraz cukru, ważona według ich udziału w eksporcie w latach 2002-04.

Poniżej indeks cen żywności oraz indeksy składowe z ostatnich 12 miesięcy.

miesiąc żywność mięsa nabiał zboża tłuszcze i oleje cukier 3/2011 232,0 174,5 234,4 251,2 261,7 372,3 4/2011 234,9 180,4 228,7 265,4 260,9 345,7 5/2011 231,6 180,0 231,1 261,3 260,9 312,2 6/2011 233,4 178,1 231,6 259,0 259,0 357,7 7/2011 231,2 176,5 227,8 247,2 252,9 400,4 8/2011 230,6 178,6 220,6 252,4 245,3 393,7 9/2011 225,1 177,3 214,7 244,3 239,4 379,0 10/2011 215,8 176,1 203,5 231,3 224,3 361,2 11/2011 216,4 181,1 201,0 228,8 234,8 339,9 12/2011 210,8 178,8 201,7 217,6 227,5 326,9 1/2012 212,8 174,2 206,8 222,7 233,7 334,3 2/2012 215,4 177,5 202,0 226,3 238,7 342,3 3/2012 215,9 178,2 197,0 227,0 244,9 341,9 (PAP)

fdu/ osz/

Źródło artykułu:PAP
finansedługinflacja
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)