Nowy grzyb w polskich lasach. Grzybiarze wniebowzięci. Leśnicy ostrzegają

Borowik amerykański jest grzybem jadalnym i jak zapewniają grzybiarze, bardzo smacznym. Grzybiarze go uwielbiają, jednak okazuje się, że jest to gatunek inwazyjny, który może wyprzeć rodzime grzyby. Na razie leśnicy nie mają pewności, czy to oskarżenie jest słuszne.

Przybył z USA na Litwę, podbija Polskę i całą północną Europę
Przybył z USA na Litwę, podbija Polskę i całą północną Europę
Źródło zdjęć: © Przemysław Nadolny | Picasa

03.10.2023 | aktual.: 03.10.2023 13:42

Nie wiadomo dokładnie, jak i kiedy dostał się do Europy. Wiadomo jednak, że rozprzestrzenia się w niesamowitym tempie. Borowik wysmukły zaczął pojawiać się na północy Europy ledwie kilkanaście lat temu, a już go można spotkać w bardzo wielu punktach na kontynencie. Niektórzy uważają, że niezwykle szybkie rozprzestrzenianie się tego grzyba jest niebezpieczne dla innych gatunków. Czy jest się czego obawiać?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Złotoborowik wysmukły. Co to za grzyb?

Złotak wysmukły, zwany też borowikiem amerykańskim, należy do tej samej rodziny co nasz "prawdziwek", ale do innego rodzaju. Możemy go spotkać m.in. na Lubelszczyźnie i Podlasiu lub nieco rzadziej Mazowszu i w Górach Świętokrzyskich.

Borowik amerykański, czyli złotak wysmukły (łac. Boletus projectellus), zwany również borowikiem wrzosowym lub wrzosowiskowym jest gatunkiem jadalnym. Okazuje się, że jest ich w naszych lasach coraz więcej. Grzybiarze lubią jednak ten gatunek nie tylko ze względu na dostępność. Według Nadleśnictwa Przymuszewo borowiki amerykańskie wypierają nasze rodzime prawdziwki. Jednakże wiele osób, zwłaszcza grzybiarzy, uważa, że to nieprawda.

Złotak wysmukły jest popularny wśród grzybiarzy - choćby z tego powodu, że prawie nigdy nie jest robaczywy - mówi Wirtualnej Polsce dr Julia Pawłowska z Wydziału Biologii Uniwersytetu Warszawskiego.

Amerykańskie grzyby w polskich lasach

Czy borowik wysmukły jest inwazyjny? Czy wypiera inne gatunki? - Tego jeszcze nie da się stwierdzić, bo na razie nie ma odpowiednich badań. Choć te mamy ciągle w planach - zapowiada w rozmowie z Wirtualną Polską dr Julia Pawłowska z Wydziału Biologii Uniwersytetu Warszawskiego.

Borowik wysmukły występuje na Wschodnim Wybrzeżu USA, a na Litwę przybył najprawdopodobniej z sadzonkami lub glebą. Czym spowodowana jest jego nagłe rozprzestrzenienie się?

- Być może dlatego, że nie przyzwyczaili się do niego jeszcze "grzybożercy". Mam tu na myśli na przykład owady — mówi Pawłowska. I dodaje, że pewnie dlatego ten gatunek borowika często nie jest robaczywy.

Do najpopularniejszych grzybów w Polsce należą kurki, borowiki, podgrzybki, maślaki, rydze czy opieńki. Ale oprócz nich są też grzyby niszowe, chętnie kupowane na eksport. To m.in. lejkowiec dęty, pieprznik trąbkowy czy kolczak obłączasty.

Jak wskazuje "Rzeczpospolita" Polska jest potęgą eksportową grzybów. Jesteśmy również największym europejskim producentem pieczarek i światowym eksporterem – co trzecia pieczarka wysłana w świat pochodzi znad Wisły. Dziennik podaje, że w 2022 r. eksport wszystkich grzybów z Polski wzrósł o 15 proc., a samych pieczarek - o 18 proc.

"Polska produkuje rocznie nawet 330 tys. t rocznie, gdy kolejna na liście Holandia – 230 tys. ton, następne są Włochy, potem Hiszpania. Eksport pieczarek we wszystkich możliwych postaciach - świeżych, chłodzonych, suszonych, konserwowanych na różne sposoby - stanowi 88 proc., czyli 2,24 mld zł z 2,5 mld zł wartości całego eksportu grzybów" - czytamy.

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (51)