Jaja i masło coraz droższe. W dwa lata koszt jajecznicy wzrósł niemal o połowę
Za jajecznicę w grudniu ubiegłego roku płaciliśmy ponad 4,3 zł. W 2015 roku - tylko 3,04 zł - wynika z danych Eurostatu. To oznacza, że jedno z najpopularniejszych polskich śniadań zdrożało w tym czasie o 42 procent. Tylko w dwóch unijnych krajach wzrost był wyższy.
29.01.2018 | aktual.: 29.01.2018 17:41
Wzrostom cen masła i jaj przyjrzał się serwis cinkciarz.pl. Podniosły się one w Polsce odpowiednio o 47,8 proc. oraz 49,1 proc. w porównaniu z przeciętnym poziomem w 2015 r. W przypadku jaj większe podwyżki odnotowano tylko na Słowacji, w Czechach oraz w Rumunii.
Masło natomiast zdrożało bardziej we trzech krajach bałtyckich oraz w Niemczech. Ogólnie jednak, biorąc również pod uwagę wzrost cen chleba (5,3 proc. w Polsce, piąty najszybszy w Unii), tylko dwa kraje - Czechy oraz Słowacja - wyprzedziły nas w rankingu wzrostu cen jajecznicy.
Ceny najszybciej rosły w ciągu ostatnich kilku miesięcy. Jeszcze w lipcy 2017 roku za 100 kg jaj trzeba było w Polsce płacić 123 euro. Tymczasem w najgorszym momencie, w ostatnim tygodniu listopada ubiegłego roku, cena podskoczyła do 220 euro, czyli prawie o 80 proc. w porównaniu z lipcem.
W ciągu czterech miesięcy hurtowe ceny skupu jaj z poziomu zbliżonego do unijnej średniej i stały się czwarte najwyższe w Unii.
Z kolei cena sprzedaży masła w blokach w Polsce wynosiła 417 euro za 100 kg - wynika z raportu resortu rolnictwa z 25 stycznia tego roku. To więcej niż w Niemczech (413 euro) i w Holandii (404 euro). W grudniu ceny w Polsce były nawet wyższe o 10-15 proc. niż Niemczech czy w Holandii.
Warto dodać, że drożeją nie tylko jaja i masło, ale i cała żywność. Jak niedawno podał GUS, w grudniu żywność w Polsce była średnio o 5,8 proc. droższa niż rok wcześniej.
Więcej niż w 2016 roku konsumenci płacili za owoce (o 8 proc.) oraz produkty z grupy "mleko, sery i jaja" (przeciętnie o 5,9 proc., w tym jaja - o 12,9 proc., jogurty, śmietanę, napoje i desery mleczne - o 5,9 proc., sery i twarogi - o 5 proc. oraz mleko - o 2,9 proc).
Wzrosły ceny cukru (o 5,5 proc.) oraz mięsa (przeciętnie o 4,8 proc., w tym mięsa wieprzowego - o 8,6 proc., wędlin - o 4,5 proc., mięsa wołowego - o 2,9 proc., mięsa drobiowego - o 2,1 proc. oraz mięsa cielęcego - o 1,9 proc.).
Droższe były również ryby i owoce morza (o 3,4 proc.), warzywa i tłuszcze roślinne (po 2,9 proc.) oraz pieczywo (o 2,7 proc.). Więcej niż w 2016 roku płacono także za makarony i produkty makaronowe (o 2, proc.), czekoladę (o 1,8 proc.) oraz ryż (1,7 proc.).
Ceny mąki pozostały na poziomie notowanym w 2016 roku. W 2017 konsumenci więcej płacili za napoje bezalkoholowe (o 1,1 proc., wobec spadku cen o 0,2 proc. poprzednio), w tym za kakao i czekolady w proszku (o 3 proc.), kawę (o 2,8 proc.), herbatę (o 2,6 proc.), soki owocowe i warzywne (o 0,8 proc.) oraz wody mineralne lub źródlane (o 0,4 proc.).