Jeśli żądamy lepszej żywności, musimy pogodzić się z jej ceną

Być może już na przyszłe święta Bożego Narodzenia w naszym osiedlowym sklepiku kupimy szynkę pachnącą prawdziwą wędzonką, barszcz ugotujemy z buraczków bez pestycydów, a ser do ruskich pierogów będzie zrobiony z mleka bez antybiotyków. Rolnicy, producenci, naukowcy uznali, że czas zjednoczyć siły, inaczej częściej na polskich stołach będą gościć chińskie zupki niż zdrowe i pożywne musli amarantusowe.

Drożdżowe pierożki z soczewicą, cieciorka w pomidorach, razowe paluchy z dipem czosnkowym, pyszne ciasta z rodzimymi dodatkami, soki z owoców i kwaszonych warzyw - takimi i podobnymi produktami moglibyśmy zasypać świat. Na razie jest ich tak mało, że nie wystarcza na Polskę.

Marnujemy swoje bogactwo - posiadamy największy w Europie niewykorzystany potencjał drzemiący w rolnictwie ekologicznym. Znaczna część naszych rolników nie stosujących sztucznych nawozów i środków ochrony roślin, może przekwalifikować swoje gospodarstwa na ekologiczne.
_ W ubiegłym roku cały eksport do Rosji był wstrzymany - za wyjątkiem branży ekologicznej. Producenci żywności naturalnej mogliby wytworzyć jej więcej, ale mają kłopoty z pozyskaniem surowca _ - ubolewa Marek Paluszewski, kierownik kontroli jakości z firmy Ekoprodukt w Częstochowie.

Przypomina on, że przez lata mówiło się polskim rolnikom, że 2 mln gospodarstw musi upaść. Nikt nie mówił, żeby przestawili się na produkcję ekologicznej żywności. Teraz są tego skutki. Witold Choiński, prezes Izby Gospodarczej Polskie Mięso zauważa, że w Polsce liczy się dziś masa wyprodukowanego przez rolnictwo towaru. A masowo nie oznacza ekologicznie.
_ Jakość produktów ekologicznych jest niezaprzeczalna, ale brakuje przedsiębiorstw, które przetworzą ekologiczne warzywa, owoce, mleko i mięso, w dżemy, nabiał lub wędliny _- mówi Krzysztof Ardanowski, podsekretarz stanu Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Szybko rosnące zainteresowanie tą niszą ryku spożywczego w Polsce spowodowało jednak, że w listopadzie 2007 r. na rynku pojawił się nowy gracz - Klaster Bioprodukt. Należy do niego dziś 19 zakładów produkcyjnych, przetwórców, rolników, organizacji pozarządowych i jednostek naukowych wspierających ekoprodukcję.
_ Członkowie Klastra Bioprodukt wspólnie wytwarzają już ponad 90 produktów spożywczych _- mówi Marek Kubara, członek zarządu Klastra Bioproduk.

Narzucili sobie ostre rygory produkcji. Co oczywiste - taka żywność jest droższa. Na razie gotowi są za nią więcej zapłacić na Zachodzie.
_ Wielka Brytania i Dania jest bardzo zainteresowana ekologiczną żywnością z Polski _ - mówi Ove Jorgensen, prezes Zakładów Mięsnych Food z Przechlewa. Produkuje dla nich 1 tys. wieprzków. Za rok będą gotowe. Dlaczego producenci nie mogą na tym zarobić w kraju?
_ Konsument nie jest jeszcze wyedukowany, czym jest zdrowa żywność. Kupuje jej za mało _ - uważa Anna Olewnik-Mikołajewska, prezes Zakładów Mięsnych Olewnik.

Dlatego producenci twierdzą zgodnie, że Polska na razie jest wciąż uśpionym liderem rynku żywności ekologicznej w Europie.

Zdrowa Polska

W naszym kraju żywność ekologiczną możemy rozpoznać na podstawie dwóch znaków: "Rolnictwo ekologiczne" lub "Ekoland".

• Aktualnie w Europie blisko 7,3 mln ha jest zagospodarowywanych ekologicznie, co stanowi ponad 4 proc. wykorzystywanej powierzchni rolniczej w UE.
• W Anglii, przy podobnej strukturze gospodarstw jak w Polsce - małych, w kilku kawałkach - 20 proc. ziemi zajmują uprawy ekologiczne.
• W Polsce uprawy ekologiczne zajmują jedynie ok. 1 proc. powierzchni upraw

Beata Sypuła
POLSKA Dziennik Zachodni

Wybrane dla Ciebie
Skarbówka dała zielone światło. Te wydatki wliczysz do kosztów
Skarbówka dała zielone światło. Te wydatki wliczysz do kosztów
Duża zmiana na Poczcie już wkrótce. Mówią o rewolucji
Duża zmiana na Poczcie już wkrótce. Mówią o rewolucji
Ta opłata to obowiązek. Kontrolerzy robią zdjęcia aut. 800 zł kary
Ta opłata to obowiązek. Kontrolerzy robią zdjęcia aut. 800 zł kary
"Grozi za to grzywna 1500 zł". Burmistrz apeluje do rolników
"Grozi za to grzywna 1500 zł". Burmistrz apeluje do rolników
Ile trzeba mieć oszczędności, by żyć z odsetek? Oto kwota
Ile trzeba mieć oszczędności, by żyć z odsetek? Oto kwota
Te znicze to tegoroczny hit. Ludzie wydają nawet kilkaset złotych
Te znicze to tegoroczny hit. Ludzie wydają nawet kilkaset złotych
Ostrzeżenie dla turystów. Niedźwiedź pojawił się w woj. małopolskim
Ostrzeżenie dla turystów. Niedźwiedź pojawił się w woj. małopolskim
Emerytura w wieku 40 lat. Policzyli, ile musisz mieć kapitału
Emerytura w wieku 40 lat. Policzyli, ile musisz mieć kapitału
Jak zwiększyć emeryturę z KRUS i ZUS? Nie każdy o tym wie
Jak zwiększyć emeryturę z KRUS i ZUS? Nie każdy o tym wie
Rywal KFC szturmem podbija Polskę. Otwiera 7 nowych lokali
Rywal KFC szturmem podbija Polskę. Otwiera 7 nowych lokali
Wpłata na konto. Od takiej kwoty bank zawiadomi skarbówkę
Wpłata na konto. Od takiej kwoty bank zawiadomi skarbówkę
To koniec znanego browaru. Burmistrz miasta z nazwy marki zabrał głos
To koniec znanego browaru. Burmistrz miasta z nazwy marki zabrał głos