Spełnianie wszelkich zachcianek
Świeże mleko prosto od krowy na śniadanie czy owoce morza na kolację? Wydobycie spod ziemi wyprzedanych biletów na premierę, a może szampan o północy zaserwowany do pokoju? Skoro klient nasz pan, to spełnianie zachcianek gości hoteli nie ma granic, a zajmują się tym specjaliści, nazywani concierge'ami.
Moda na tego typu usługi zapanowała w Polsce już kilka lat temu. W firmach, głównie sektora finansowego, powstały specjalne stanowiska i działy świadczące usługi concierge.
Również hotele wysokiej klasy zajmują się realizowaniem najróżniejszych zachcianek gości. Od 2008 r. działa nawet w Polsce Stowarzyszenie "Złote Klucze Concierge Polska" zrzeszające specjalistów z całej Polski. Właśnie oni najlepiej oddali specyfikę tego zawodu określając, że "w praktyce zakres usług concierge ograniczają tylko normy moralne, prawne i ludzkie możliwości".