d3f6jvd
Zamieszczone na stronach internetowych portalu WP.PL materiały sygnowane skrótem "PAP" stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazami danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie, chronionych przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez WP.PL na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek ich wykorzystywanie przez użytkowników portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.

KNF zgodziła się na odwołanie Małgorzaty Zaleskiej ze stanowiska szefa GPW (krótka)

Na wtorkowym posiedzeniu KNF zgodziła się na odwołanie ze stanowiska prezesa zarządu GPW Małgorzaty Zaleskiej. Jednocześnie wyraziła zgodę na powołanie do zarządu Giełdy Papierów Wartościowych Jacka Fotka i powierzenie mu funkcji wiceprezesa zarządu spółki.
Głosuj
Podziel się
Opinie
d3f6jvd

GPW poinformowała o tym w komunikacie prasowym.

W poniedziałek GPW poinformowała, że z funkcji prezesa zarządu giełdy, z powodów osobistych, zrezygnował Rafał Antczak, który na stanowisko szefa Giełdy został powołany na początku tego roku. Antczak miał zastąpić na tym stanowisku Małgorzatę Zaleską.

GPW podała, że uchwała o powołaniu Antczaka na prezesa nie weszła w życie, z uwagi na brak decyzji Komisji Nadzoru Finansowego.

d3f6jvd

Jacek Fotek w latach 1999-2002 zatrudniony był w Banku Handlowym na stanowisku doradcy prezesa zarządu, a wcześniej - dyrektora Departamentu Kontroli Wewnętrznej. W latach 2003-2009 pracował w PZU Asset Management m.in. w randze wiceprezesa zarządu odpowiedzialnego za zarządzanie ryzykiem, kontrolę wewnętrzną i audyt.

W latach 2009-2012 oraz 2013-2016 był prezesem BondSpot. W przeszłości członek RN m.in. w PGE (2015-2016), Fundacji GPW (2015-2016) i IAiR (2014-2016).