Kryzys dopadł bary mleczne. "Jedzenie na wynos trudno nawet nazwać kroplówką"

Dziennik "The New York Times" rozpływa się nad barami mlecznymi, nazywając je idealnym miejscem na czas kryzysu. Inaczej widzą to właściciele i pracownicy takich lokali w Polsce. – Wydajemy o połowę mniej posiłków niż przed epidemią. Ludzi nie stać teraz na bary, nawet bary mleczne.

Obraz
Źródło zdjęć: © money.pl
Marcin Łukasik

Amelia Nierenberg, reporterka "The New York Times, napisała że bary mleczne to proste knajpy, które odzyskały popularność w ostatnich latach i które "zapewniają niedrogie jedzenie i komfort nostalgii". Dziś o nostalgii mogą mówić sami pracownicy i właściciele barów.

Przed epidemią w porze lunchu bar "Prasowy" w Warszawie byłby wypełniony po brzegi klientami. Jednak dziś sala z krzesłami i stołami jest odgrodzona taśmą. Na miejscu pracuje kilka osób. Gotują i wydają posiłki przez małe okienko w drzwiach.

Obraz
© money.pl | Marcin Łukasik

Właściciel tego lokalu – Kamil Hagemajer – ma też kilka innych barów w stolicy, w Gdyni i Wrocławiu. Przed epidemią zatrudniał 100 osób. Dziś została połowa. "Prasowy" ratuje się sprzedażą posiłków z odbiorem własnym i dostarczaniem posiłków dla pracowników służby zdrowia, finansowanych ze zbiórki społecznej.

Obejrzyj i dowiedz się, jak chronić się przed koronawirusem

- Osiem naszych lokali zostało wyłączonych. Pozostałych sześć działa na zasadzie sprzedaży jedzenia na wynos. Taki model nie jest nawet kroplówką dla naszego biznesu, tylko łykiem wody – opowiada money.pl Kamil Hagemajer.

- Nasza sytuacja jest o tyle komfortowa, jeśli można to tak nazwać, że utrzymujemy się dzięki dotacji. Te pieniądze starczą nam jednak tylko na miesiąc działalności. Jeśli do końca maja nie zwiększymy sprzedaży do 50 proc. tego, co sprzedawaliśmy, to czeka nas upadłość – dodaje.

Wygląda na to, że bary mleczne – miejsce idealne skrojone na czas kryzysu, jak twierdzi dziennikarka "The New York Times" – same przechodzą kryzys i walczą, aby przetrwać skutki pandemii.

- Mamy dobre jedzenie w niskiej cenie, ale co z tego? - mówi nam menedżerka "Mokotowskiego Baru Mlecznego". - Można sądzić, że właśnie teraz dużo ludzi mogłoby nas odwiedzać. Tymczasem wydajemy dwa razy mniej posiłków. Jeśli ludzie stracili pracę, to nie będą chodzili do knajp i barów mlecznych, bo oszczędzają teraz każdy grosz.

Obraz
© money.pl | Marcin Łukasik

- Pracujemy w okrojonym składzie. Dziś w barze jestem sama. Realizujemy tylko zamówienia, które spływają do nas przez Uber Eats. Tylko to nas ratuje – przyznaje.

Regina Gaik, szefowa Warszawskiej Spółdzielni Gastronomicznej "Centrum", która zarządza m.in. barem "Bambino", przyznaje że wynos w żadnym stopniu nie rekompensuje strat spowodowanych ograniczeniem działalności.

- W naszym przypadku dzienna sprzedaż posiłków spadła o 70 proc., w porównaniu z czasem sprzed epidemii – wyjaśnia.

Nasi rozmówcy przyznają zgodnie, że jeśli bary mleczne nie otworzą się dla klientów, to nie zaczną prosperować. I nic nie wskazuje na to, aby ten stan szybko się zmienił. Gastronomia znalazła się dopiero w trzecim, czyli przedostatnim etapie znoszenia obostrzeń. Nie ma pewności, kiedy ten proces ruszy.

Zapisz się na nasz specjalny newsletter o koronawirusie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Nowy hit wśród Niemców. Po ten produkt jeżdżą do Polski
Nowy hit wśród Niemców. Po ten produkt jeżdżą do Polski
Miliony na odszkodowania za wypadki na polach. Oto nowe dane
Miliony na odszkodowania za wypadki na polach. Oto nowe dane
Polacy szturmują urzędy. 500 zł kary dziennie za spóźniony wniosek
Polacy szturmują urzędy. 500 zł kary dziennie za spóźniony wniosek
Chcą postawić krematorium obok domów. Mieszkańcy Małopolski protestują
Chcą postawić krematorium obok domów. Mieszkańcy Małopolski protestują
Zmiany w wypłatach emerytur w październiku. Pieniądze będą wcześniej
Zmiany w wypłatach emerytur w październiku. Pieniądze będą wcześniej
Polska marka odzieżowa na sprzedaż. Cena drastycznie spadła
Polska marka odzieżowa na sprzedaż. Cena drastycznie spadła
Tony żywności z Azji z zakazem wjazdu do Polski. Oto co wykryli
Tony żywności z Azji z zakazem wjazdu do Polski. Oto co wykryli
Na tych grzybach można zarobić 2 tys. zł. Jak ich szukać?
Na tych grzybach można zarobić 2 tys. zł. Jak ich szukać?
Brytyjczycy kupili polski browar, ale piwa nie chcą. Oto co produkują
Brytyjczycy kupili polski browar, ale piwa nie chcą. Oto co produkują
Wzbudzili kontrowersje. Teraz zamykają lokale. "Zbyt odważny"
Wzbudzili kontrowersje. Teraz zamykają lokale. "Zbyt odważny"
Zostawili go z problemem na 36 tys. zł. Poszkodowanych może być więcej
Zostawili go z problemem na 36 tys. zł. Poszkodowanych może być więcej
Nowy system na parkingach Biedronki. Sieć wyjaśnia, na czym polega
Nowy system na parkingach Biedronki. Sieć wyjaśnia, na czym polega