Kucharz robot, ale ma gotować zdrowo. Zobacz, jak działa pierwszy na świecie Bistrobot

Przez 6 lat blisko 20 osobowy zespół budował automat, który może zmienić nasze myślenie o jedzeniu serwowanym przez maszyny. Badania, testy i sama produkcja kosztowały prawie 7 mln zł. Pierwszy Bistrobot serwuje m.in. burito z mięsem, sajgonki, wołowinę po syczuańsku, ale też swojskie pierogi. Zapraszamy na relację na żywo z naszego pierwszego spotkania z kucharzem androidem.

Krzysztof Janoś

Pierwsze urządzenie innowacyjnej firmy Food Robotics stanęło w holu Politechniki Wrocławskiej. Nie ma tutaj mowy o przypadku, bo konstruktorami maszyny są studenci i absolwenci tej uczelni. To oni właśnie początkowo w 3-osobowym zespole, przez 6 lat budowali robota, który w kilka minut serwuje gorące posiłki.

Co ważne, jak zapewniają twórcy Bistrobota, wszystkie dania przygotowywane są ze świeżych składników i nie zawierają konserwantów. Później mrożone są w temperaturze minus 20 stopni Celsjusza i czekają na klientów.

Wrocławska firma stawia na ekologie, dlatego również opakowania, sztućce są w pełni biodegradowalne. Firma Food Robotics zapowiada, że jej urządzenie ma szanse zrewolucjonizować fast foodową automatykę. Wszystko to za sprawą stawiania akcentu na zdrowe, niekonserwowane pokarmy gotowe w kilka minut.

Jak to działa? Na potężnym wyświetlaczu wybieramy danie z menu. Do wyboru na razie jest 6 (, pierogi ruskie, pierogi z mięsem, wołowina po syczuańsku, sajgonki, lasagne, burito z mięsem,) ale maszyna jest w stanie przygotowywać nawet 9 posiłków. Potem kartą bądź telefonem płacimy za usługę i po czasie od 2 do 5 minut otrzymujemy ciepły posiłek. W zależności od zamówienia ceny kształtują się w przedziale między 10 a 18 zł.

Bistrobot może pomieścić do 200 gotowych posiłków. Każde z nich wewnątrz maszyny jest przed podaniem transportowane do obszaru grzewczego. Tam robot posiłek wyciąga z opakowania i umieszcza w module grzewczym. Potem tuż przed podaniem pakuje ponownie.

Jak podkreślają twórcy systemu, to właśnie za sprawą specjalnej komory grzewczej zbudowanej z emiterów mikrofal i promiennika podczerwieni, posiłki mają nie smakować jak z mikrofali, ale z pieca. W budowie jest już kolejne 5 urządzeń tego typu.

Czas pokaże czy urządzenie stworzone przez wrocławian rzeczywiście zmieni świat automatów vendingowych, które zazwyczaj przecież serwują tylko napoje, batoniki, albo w najlepszym razie kanapki.

Na świecie są już wprawdzie urządzenia serwujące np. ciepła pizze, ale w naszym kraju to ciągle nowość. Choć warto zaznaczyć, że ostatnio w tym obszarze konkurencja zaczęła rosnąć. W listopadzie 2017 studenci Politechniki Warszawskiej pochwalili się prototypem automatu Kebs&GO!.

Urządzenie serwuje na ciepło kebaba w kilku smakach i z różnymi rodzajami mięs i sosami. Warto jednak zauważyć, że maszyna wrocławskich studentów i absolwentów politechniki ma zdecydowanie bogatsze menu.

Źródło artykułu: WP Finanse

Wybrane dla Ciebie

Chcą likwidacji tych monet. Petycja trafiła do prezydenta
Chcą likwidacji tych monet. Petycja trafiła do prezydenta
Duża zmiana w OC. Kierowcy się ucieszą
Duża zmiana w OC. Kierowcy się ucieszą
Porażka systemu kaucyjnego? Polacy zabrali głos
Porażka systemu kaucyjnego? Polacy zabrali głos
Polskie lotnisko zamknięte na 3 miesiące? Szykuje się na "plan B"
Polskie lotnisko zamknięte na 3 miesiące? Szykuje się na "plan B"
Masowe zwolnienia w Łodzi. "Firma odwróciła się plecami"
Masowe zwolnienia w Łodzi. "Firma odwróciła się plecami"
Rosyjskie drony w Polsce. Terytorialsi w gotowości. Co z pracą?
Rosyjskie drony w Polsce. Terytorialsi w gotowości. Co z pracą?
Media w Rosji o dronach w Polsce. Skandaliczne zdania o Rzeszowie
Media w Rosji o dronach w Polsce. Skandaliczne zdania o Rzeszowie
Rosyjskie drony spadły w Polsce. Lokalni przedsiębiorcy komentują
Rosyjskie drony spadły w Polsce. Lokalni przedsiębiorcy komentują
Nie pojechali na wakacje. Domagają się 29 tys. zł odszkodowania
Nie pojechali na wakacje. Domagają się 29 tys. zł odszkodowania
Zamknięcie granicy z Białorusią. Ci przedsiębiorcy mają z tym problem
Zamknięcie granicy z Białorusią. Ci przedsiębiorcy mają z tym problem
Setki milionów długów. Ogromny problem sezonowej gastronomii
Setki milionów długów. Ogromny problem sezonowej gastronomii
Senior wciąż nie daje znaku. Rodzina oskarża dom pomocy
Senior wciąż nie daje znaku. Rodzina oskarża dom pomocy