Trwa ładowanie...

Kucharz robot, ale ma gotować zdrowo. Zobacz, jak działa pierwszy na świecie Bistrobot

Przez 6 lat blisko 20 osobowy zespół budował automat, który może zmienić nasze myślenie o jedzeniu serwowanym przez maszyny. Badania, testy i sama produkcja kosztowały prawie 7 mln zł. Pierwszy Bistrobot serwuje m.in. burito z mięsem, sajgonki, wołowinę po syczuańsku, ale też swojskie pierogi. Zapraszamy na relację na żywo z naszego pierwszego spotkania z kucharzem androidem.

d1663p3
d1663p3

Pierwsze urządzenie innowacyjnej firmy Food Robotics stanęło w holu Politechniki Wrocławskiej. Nie ma tutaj mowy o przypadku, bo konstruktorami maszyny są studenci i absolwenci tej uczelni. To oni właśnie początkowo w 3-osobowym zespole, przez 6 lat budowali robota, który w kilka minut serwuje gorące posiłki.

Co ważne, jak zapewniają twórcy Bistrobota, wszystkie dania przygotowywane są ze świeżych składników i nie zawierają konserwantów. Później mrożone są w temperaturze minus 20 stopni Celsjusza i czekają na klientów.

Wrocławska firma stawia na ekologie, dlatego również opakowania, sztućce są w pełni biodegradowalne. Firma Food Robotics zapowiada, że jej urządzenie ma szanse zrewolucjonizować fast foodową automatykę. Wszystko to za sprawą stawiania akcentu na zdrowe, niekonserwowane pokarmy gotowe w kilka minut.

d1663p3

Jak to działa? Na potężnym wyświetlaczu wybieramy danie z menu. Do wyboru na razie jest 6 (, pierogi ruskie, pierogi z mięsem, wołowina po syczuańsku, sajgonki, lasagne, burito z mięsem,) ale maszyna jest w stanie przygotowywać nawet 9 posiłków. Potem kartą bądź telefonem płacimy za usługę i po czasie od 2 do 5 minut otrzymujemy ciepły posiłek. W zależności od zamówienia ceny kształtują się w przedziale między 10 a 18 zł.

Bistrobot może pomieścić do 200 gotowych posiłków. Każde z nich wewnątrz maszyny jest przed podaniem transportowane do obszaru grzewczego. Tam robot posiłek wyciąga z opakowania i umieszcza w module grzewczym. Potem tuż przed podaniem pakuje ponownie.

Jak podkreślają twórcy systemu, to właśnie za sprawą specjalnej komory grzewczej zbudowanej z emiterów mikrofal i promiennika podczerwieni, posiłki mają nie smakować jak z mikrofali, ale z pieca. W budowie jest już kolejne 5 urządzeń tego typu.

Czas pokaże czy urządzenie stworzone przez wrocławian rzeczywiście zmieni świat automatów vendingowych, które zazwyczaj przecież serwują tylko napoje, batoniki, albo w najlepszym razie kanapki.

d1663p3

Na świecie są już wprawdzie urządzenia serwujące np. ciepła pizze, ale w naszym kraju to ciągle nowość. Choć warto zaznaczyć, że ostatnio w tym obszarze konkurencja zaczęła rosnąć. W listopadzie 2017 studenci Politechniki Warszawskiej pochwalili się prototypem automatu Kebs&GO!.

Urządzenie serwuje na ciepło kebaba w kilku smakach i z różnymi rodzajami mięs i sosami. Warto jednak zauważyć, że maszyna wrocławskich studentów i absolwentów politechniki ma zdecydowanie bogatsze menu.

d1663p3
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1663p3