Trwa ładowanie...
d2qrtvd

Lidl wprowadza nowatorski system znakowania mięsa. Klienci dowiedzą się m.in. co jadły zwierzęta

Projekt dotyczy na razie tylko niemieckich sklepów sieci. To tam właśnie już od kwietnia na wszystkich świeżych produktach mięsnych Lidla, znajdą się informacje o rodzaju chowu zwierząt.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Lidl w specjalnym komunikacie wydanym z tej okazji oczekuje, że klienci będą wybierali produkty wskazujące na lepsze warunki życia zwierząt
Lidl w specjalnym komunikacie wydanym z tej okazji oczekuje, że klienci będą wybierali produkty wskazujące na lepsze warunki życia zwierząt (Wikimedia Commons CC BY-SA)
d2qrtvd

Bez względu na to, czy będzie to mięso wieprzowe, wołowe, kurze czy indycze, mają być na nim umieszczane specjalne oznaczenia podobne do tych znanych nam już dobrze z jajek.

Jak informuje „Rzeczpospolita” system Lidla ma się opierać na prostym znakowaniu. Stopień 1 oznaczać będzie hodowle w oborze lub chlewie. Stopień 2 będzie dla hodowli w oborze lub chlewie „plus”. W tym przypadku Lidl gwarantuje, że zwierzę miało więcej miejsca i lepsze warunki życia.

Jak wybierać najlepszego pakowanego kurczaka?

3 na opakowaniu będzie z kolei oznaczała wybieg na zewnątrz i niestosowanie genetycznie modyfikowanej paszy. Stopień 4 to odpowiednik jajek bio - co w przypadku mięsa ma oznaczać warunki ekologicznej hodowli.

d2qrtvd

Lidl w specjalnym komunikacie wydanym z tej okazji oczekuje, że klienci będą wybierali produkty wskazujące na lepsze warunki życia zwierząt.

Sieć dyskontów już na początku 2019 r. chce, by połowa jej mięsnych produktów osiągnęła co najmniej drugi stopień, w tej czterostopniowej skali.

d2qrtvd

Podziel się opinią

Share
d2qrtvd
d2qrtvd