Magda Gessler sprzedaje grzybowe frykasy. Oto ceny słoiczków

U Gessler można kupić np. grzybową i grzyby marynowane
U Gessler można kupić np. grzybową i grzyby marynowane
Źródło zdjęć: © East News

14.10.2024 13:01

Sezon na grzyby dotarł także do kuchni Magdy Gessler. W jej warszawskich delikatesach "U Fukiera" można kupić marynowane leśne okazy, a także zupy np. z prawdziwków. Za słoik o pojemności 350 ml trzeba zapłacić kilkadziesiąt złotych.

Choć dania w delikatesach Magdy Gessler są drogie, to "Fakt" podaje, że ceny nie zmieniły się w porównaniu do jesieni 2023 r.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Grzyby u Gessler to spory wydatek

"U Fukiera" to jedna z najbardziej znanych restauracji Magdy Gessler. Mieści się na Rynku Starego Miasta w Warszawie, ale osoby, które chcą zasmakować potraw w zaciszu domowym mogą kupić sezonowe dania w delikatesach.

Na stronie internetowej sklepu czytamy, że w ofercie jest m.in. zupa grzybowa w cenie 83 zł/l. W składzie mamy bulion warzywny, prawdziwki suszone, cebula, czosnek, koper, sól i pieprz. Za żur na prawdziwkach od Magdy Gessler zapłacimy nieco mniej - 78 zł.

Poza zupami znana restauratorka proponuje także inne potrawy z grzybami. Kapusta wegańska z grzybami i pigwą kosztuje 91 zł, gulasz cielęcy z leśnymi grzybami - 89 zł, a pulpety cielęce w sosie borowikowym - 87 zł.

W ofercie znajdziemy też marynowane grzyby - wszystkie są sprzedawane w słoiczkach o pojemności 350 ml. Za marynowane opieńki gwiazda "Kuchennych rewolucji" oczekuje 22 zł, a za maślaki - 25 zł.

Z kolei za kurki marynowane po staropolsku trzeba zapłacić w delikatesach 29 zł. Najdroższe są szlachetne borowiki "w słodko-kwaśnej odsłonie" - kosztują 42 zł.

Ile kosztują grzyby w 2024 r.?

Od kilku tygodniu miłośnicy grzybów chwalą się swoimi zbiorami w mediach społecznościowych. Niektórzy przyrządzają z nich potrawy, a inni - sprzedają. Dla przykładu na targach we Wrocławiu borowiki kosztują 49 zł/kg, a w Łodzi - 42-44 zł/kg.

Mimo sporych zbiorów grzybiarze z warmińskich lasów zwrócili ostatnio uwagę na jeden problem. - Przy obieraniu serce czasem się kraje, kiedy takie piękne kapelusze są dziurawe. Po pierwszym grzybobraniu mieliśmy dużo sztuk odrzuconych. Teraz jest więcej grzybów mniejszych, ale zdrowych - stwierdziła pani Ilona.

Marianna Kasperczyk, youtuberka z kanału "Pieprznik grzyby", członkini Polskiego Towarzystwa Mykologicznego, przyznała w rozmowie z WP Finanse, że w szukaniu grzybów bardzo ważna jest cierpliwość. - Chodziłam po lesie przez pięć godzin i dopiero pod koniec spaceru natrafiłam na kaniową łąkę, na której były dziesiątki grzybów - stwierdziła.

Komentarze (4)