Mamy najdroższy cukier w Europie! Kto na tym robi interes?
Ukraina - 3,75 zł, Hiszpania - 3,65 zł, Holandia - 3,45 zł, Niemcy - 2,63 zł, Polska - 6,60 zł za kilogram! Polska jest jedynym europejskim krajem, w którym cukier osiąga tak astronomiczne ceny. Nawet nasi eksperci i sam minister rolnictwa rozkładają ręce, twierdząc, że trudno jest uzasadnić taką drożyznę. Ale nie mają wątpliwości, że ktoś na cukrowym chaosie zarabia krocie. To spekulanci!
23.03.2011 | aktual.: 23.03.2011 11:15
Kiedy zwykli Polacy załamują ręce przed sklepowymi półkami z cukrem, spekulanci zacierają ręce, liczą pieniądze i śmieją się nam w twarz. O powrocie do Polski spekulantów, znanych raczej z opowieści rodem z PRL, mówi dziś całkiem na poważnie sam minister rolnictwa Marek Sawicki (53 l.).
- Mamy do czynienia z wchodzeniem kapitału spekulacyjnego na rynki rolne: pszenicy, cukru i olejów roślinnych. Nastąpiło oderwanie od dotychczasowych zasad obrotu, od rzeczywistego przemieszczania i dostarczania poszczególnych produktów rolnych. Wpływa to na znaczne zwiększenie skali spekulacji nimi - mówi "Faktowi" Sawicki.
Szef resortu dodaje, że sytuacja jest na tyle poważna, że musiał interweniować. - Drastyczny wzrost cen cukru w Polsce skłonił mnie do wystąpienia do Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Poprosiłem panią prezes o pilne podjęcie działań w celu zdiagnozowania zachowań podmiotów uczestniczących w obrocie cukrem. W mojej opinii nie ma żadnych podstaw do takiego wzrostu cen - zaznacza.
Trudno się nie zgodzić z ministrem - "Fakt" sprawdził, jakie są ceny cukru w pozostałych krajach Europy. W większości cena po przeliczeniu na złotówki ledwo przekracza próg 3,5 zł za kilogram.
Wątpliwości co do tego, kto nabija sobie kieszenie, nie mają także specjaliści. Ekonomista Andrzej Sadowski (48 l.) mówi wprost: Wysokie ceny cukru to wina Unii i spekulantów! - To Unia Europejska ułatwiła spekulantom działanie. Nałożyła bowiem na kraje limity produkcji, a handlowcy zwani spekulantami, wiedząc, że aktualnie ilość cukru w Europie jest ograniczona, wykupują wielkie partie cukru, które następnie sprzedają po dużo wyższych cenach - tłumaczy Sadowski.
Wtóruje mu także dr Piotr Szajner z Instytutu Ekonomiki. - Oczywiście nie ma na to dowodów, ale można przypuszczać, że wielki kapitał lokuje środki w cukrze, sztucznie windując jego cenę - tłumaczy.
Tyle kosztuje cukier na świecie
Niemcy - 2,63 zł
Anglia - 3,66 zł
Ukraina - 3,75 zł
Austria - 3,61 zł
Hiszpania - 3,65 zł
Holandia - 3,45 zł
Przeczytaj także: Komorowska zmienia auta jak rękawiczki! Zobacz »