Trwa ładowanie...
d32tuy5

MRiRW liczy na połączenie inspekcji nadzorujących bezpieczeństwo żywności w 2018

Warszawa, 21.09.2016 (ISBnews) - Działające obecnie inspekcje nadzorujące bezpieczeństwo żywności zostaną zintegrowane i połączone w jedną Państwową Inspekcję Bezpieczeństwa Żywności (PIBŻ), która rozpocznie działalność z dniem 1 stycznia 2018 r., podało Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi (MRiRW).
Share
d32tuy5

PIBŻ połączy Państwową Inspekcję Sanitarną (PIS), Inspekcję Weterynaryjną (IW), Państwową Inspekcję Ochrony Roślin i Nasiennictwa (PIORiN), Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) oraz Inspekcję Handlową (IH).

"Konsolidacja będzie się opierać na zasadzie równoprawności zadań, kompetencji oraz pracowników tworzących nową inspekcję. Kapitał ludzki dotychczasowych instytucji będzie jednym z głównych atutów PIBŻ. Zakłada się, że konsolidacji będą podlegać w całości IW, PIORiN oraz IJHARS, a w części PIS i IH, w jakiej sprawują nadzór nad bezpieczeństwem żywności" - czytamy w komunikacie.

Nadzór nad inspekcją będzie sprawował minister właściwy do spraw rolnictwa.

d32tuy5

Najważniejszym celem zakładanej przebudowy systemu bezpieczeństwa żywności jest stworzenie zintegrowanego nadzoru i efektywnej kontroli w całym łańcuchu produkcyjnym i żywnościowym, "od pola do stołu", podano w materiale.

"Nowa inspekcja będzie posiadała spionizowaną strukturę. Jednostki terenowe nie będą, jak dotychczas, podporządkowane wojewodom lub władzom samorządowym. Finansowanie PIBŻ zostanie zintegrowane i będzie się odbywać w ramach jednej części budżetowej. Dzięki temu inspekcja uzyska większą efektywność operacyjną, wyrażającą się np. możliwością oddelegowania pracowników do innej części kraju w celu wykonywania nieplanowanych zadań w sytuacjach kryzysowych lub potrzeb związanych na przykład z obsługą eksportu. Jednolity budżet pozwoli na racjonalizację wydatków i lepsze wykorzystanie posiadanych środków" - czytamy także.

Do tej pory działania organizacyjne polegające na połączeniu instytucji kontrolnych przeprowadzono w 23 spośród 28 krajów UE. Głównym celem tych przemian była poprawa koordynacji i wzrost skuteczności, jednak wśród pozytywnych efektów zmian wymieniane jest efektywniejsze wykorzystanie powierzonych środków oraz zmniejszenie uciążliwości dla przedsiębiorców, podkreśla resort.

Według intencji, zintegrowanie inspekcji skróci czas poświęcany przez przedsiębiorców na obsługę kontroli.

"Istnienie jednego organu odpowiedzialnego za relacje z zagranicznymi służbami bezpieczeństwa żywności przyczyni się do sprawniejszego prowadzenia działań związanych z otwieraniem zagranicznych rynków dla polskiej żywności" - podsumowano w komunikacie.

(ISBnews)

d32tuy5

Podziel się opinią

Share
d32tuy5
d32tuy5