dx4gv00

MSZ: oświadczenie ministrów spraw zagranicznych Polski i Szwecji o sytuacji na Ukrainie (komunikat)

...

dx4gv00

01.12. Warszawa - MSZ informuje:

Jako inicjatorzy Partnerstwa Wschodniego jesteśmy pod wrażeniem, że tak wielu obywateli Ukrainy mimo zimna protestuje przeciwko zaskakującej decyzji prezydenta Ukrainy o niepodpisaniu umowy stowarzyszeniowej z Unią Europejską.

Unia Europejska nadal jest gotowa, aby podpisać dokument, gdy tylko Prezydent Janukowycz również wykaże taką gotowość i zobowiąże się pomóc Ukrainie w realizacji postanowień umowy. W przypadku braku widocznych reform gospodarczych nie będziemy jednak mogli angażować się w bezsensowną licytację o przyszłość Ukrainy.

Zgadzamy się ze słowami, jaki wygłosili przewodniczący Van Rompuy i Barroso: "Od Ukrainy zależy, jakie zobowiązania zechce podjąć wobec Unii Europejskiej. W związku z tym zdecydowanie nie pochwalamy stanowiska i działań Rosji". Wspólnie z nimi wyrażamy poparcie dla suwerenności Ukrainy.

dx4gv00

Nalegamy, aby demonstracja w Kijowie przebiegała w pokojowej atmosferze. Pokojowy charakter protestów jest wyrazem europejskich aspiracji. Jesteśmy przekonani, że obywatele Ukrainy ziszczą swój sen o przyszłości w Europie.

kom/ kfk/