Nabiał, mięso i inna dobra żywność

Około 100 produktów spożywczych z 35 firm uzyskało znak Poznaj Dobrą Żywność. Certyfikaty wręczył firmom w czwartek wieczorem minister rolnictwa Marek Sawicki. Wcześniej znak otrzymało ponad 1000 produktów z 66 firm.

Nabiał, mięso i inna dobra żywność
Źródło zdjęć: © Jupiterimages

17.12.2010 | aktual.: 20.12.2010 10:09

Około 100 produktów spożywczych z 35 firm uzyskało znak Poznaj Dobrą Żywność. Certyfikaty wręczył firmom w czwartek wieczorem minister rolnictwa Marek Sawicki. Wcześniej znak otrzymało ponad 1000 produktów z 66 firm.

Podczas uroczystej gali Sawicki mówił, że żywność to atut Polski. Podkreślił, że 12 procent naszego eksportu to produkty żywnościowe. Minister zaznaczył, że w handlu zagranicznym produktami rolno-spożywczymi mamy dodatnie saldo - w tym roku będzie ono na poziomie około 2,5 mld euro.

Dyplomy za promocję polskich produktów otrzymała dziennikarka telewizyjna Małgorzata Puzio, restauratorka Magda Gessler oraz szef kuchni Karol Okrasa. W tej edycji znaki przyznano 14 firmom mleczarskim dla ok. 50 produktów (m.in. dla sera pleśniowego, twarogu, serniczków, twarożków, maślanki, kefirów, mleka), 10 firmom mięsnym (za wędliny i inne wyroby mięsne), trzem producentom mrożonek, trzem zakładom przetwórstwa owocowo-warzywnego, trzem piekarniczym, jednemu producentowi miodów i jednemu wytwórcy alkoholi.

M.in. znak PDŻ otrzymały takie produkty jak: kiełbasy, szynki, powidła węgierkowe, ogórki kwaszone, warzywa na patelnię, różne rodzaje chleba, miód spadziowy.

Najwięcej produktów, które dostały znak PDŻ w tej edycji, pochodzi m.in. ze Spółdzielni Mleczarskiej Lazur w Skalmierzycach, Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Siedlcach oraz z OSM w Czarnkowie. Z wyrobów mięsnych - produkty z masarni we Władysławowie (salceson, pasztet, kiełbasa, kaszanka), z zakładów mięsnych Mościbrody (kiełbasa, kabanosy, szynka, schab) oraz ze spółki Roldrob w Tomaszowie Mazowieckim (wyroby z gęsi).

Po kilka znaków za swoje wyroby dostały też: Zakład Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego Hortino w Leżajsku (warzywa na patelnię), firma Urbanek w Łowiczu (buraczki, ogórki, sałata) oraz spółka Asprod w Kliniskach Wielkich za różne rodzaje chleba.

Prawo do używania na opakowaniach znaku "PDŻ - Poznaj Dobrą Żywność" jest przyznawane przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi. Znak na opakowaniu jest informacją dla konsumentów, że produkt spełnia najwyższe kryteria jakości, warunków produkcji oraz użytych surowców. Warunki przyznawania znaku opracowuje 18-osobowe kolegium naukowe, w którym znaleźli się naukowcy, eksperci produkcji rolnej, przetwórstwa oraz żywienia człowieka.

Program działa od 10 lat. Firma, która otrzyma certyfikat może sprzedawać swój produkt ze znakiem przez trzy lata. Pełną listę firm i produktów wyróżnionych znakiem PDŻ można znaleźć w internecie na stronach Ministerstwa Rolnictwa (www.minrol.gov.pl).

Autor: PAP/ES

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)