Nadchodzą nowe etykiety dla artykułów spożywczych
Unia Europejska proponuje wprowadzenie zmian na etykietach z produktami spożywczymi i umieszczanie tam obowiązkowo większej liczby informacji o żywności.
Prawdopodobnie już niedługo ulegnie rozszerzeniu liczba i zakres informacji zamieszczanych na etykietach produktów spożywczych w Unii. Europosłowie pozytywnie zaopiniowali już projekt rozporządzenia w sprawie podawania konsumentom informacji na temat żywności. Na większości produktów spożywczych obowiązkowo trzeba będzie umieścić informacje o wartości energetycznej oraz o zawartości składników odżywczych, takich jak: tłuszcz, kwasy tłuszczowe nasycone, węglowodany, cukru, sól, białko, błonnik oraz kwasy tłuszczowe typu trans. Umieszczanie tabel z wartościami odżywczymi jest obecnie dobrowolne.
Europosłowie opowiedzieli się także za obowiązkowym podawaniem informacji o kraju pochodzenia mięsa czerwonego, drobiu, produktów mleczarskich, świeżych owoców i warzyw oraz innych produktów jednoskładnikowych. Mają ustalić zasady przedstawiania takich informacji na opakowaniach, m.in. wielkość czcionki, jej rodzaj czy kontrast druku.
JS