Trwa ładowanie...
d3xd20c
d3xd20c
Zamieszczone na stronach internetowych portalu WP.PL materiały sygnowane skrótem "PAP" stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazami danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie, chronionych przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez WP.PL na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek ich wykorzystywanie przez użytkowników portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.

Nawet 15-16 młodych orłów przednich może opuścić gniazda

Nawet 15-16 młodych orłów przednich za kilka tygodni opuści gniazda w Karpatach; rok temu było tylko pięć. "Tegoroczne lęgi możemy porównać z rekordowym rokiem 2011; wtedy było 16 młodych" - powiedział PAP dr Marian Stój z Komitetu Ochrony Orłów.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
d3xd20c

Swoją prognozę ornitolog opiera na sprawdzeniu większości gniazd tych ptaków w Karpatach. "Do tej pory zaobrączkowałem już 11 piskląt" - dodał przyrodnik.

W jego ocenie, "udane lęgi" są efektem "sprzyjającej pogody". "Oprócz tego w zeszłym roku mieliśmy wyjątkowy urodzaj m.in. żołędzi i szyszek świerka. To sprawiło, że rozmnożyły się gryzonie i inne ssaki, którymi żywią się orły. Dodatkowo łagodna zima i ciepła wiosna także sprzyjały lęgom" - przypomniał ornitolog.

Młode orły gniazda powinny opuścić w drugiej połowie lipca; wtedy zazwyczaj wykonują pierwsze loty. W ubiegłym roku w Karpatach gniazda opuściło pięć orłów. Rok wcześniej było ich dziesięć, a w 2011 r. aż 16 ptaków.

d3xd20c

Natomiast wyjątkowo nieudane lęgi zanotowano w 2010 r., kiedy orle pary wychowały jedynie trzy pisklęta. "Wówczas przyczyniła się do tego śnieżna, mroźna i długa zima oraz długotrwałe deszcze na wiosnę" - zauważył dr Stój.

Orły przednie składają dwa lub jedno jajo w trzeciej dekadzie marca, wysiadywania trwa ok. 40 dni. W zdecydowanej większości przypadków odchowują tylko jedno pisklę; jeśli wykluje się dwa, to silniejsze z nich eliminuje słabszego osobnika. "Rodzice nie ingerują w rywalizację potomstwa" - zaznaczył ornitolog.

Orzeł przedni jest dużym ptakiem szponiastym; bardzo rzadko występuje w naszym kraju. W Polsce żyje ich ok. 35 par, najwięcej - ponad 30 par - w Karpatach, a przede wszystkim w Górach Sanocko-Turczańskich, Bieszczadach i Beskidzie Niskim. Poza Karpatami można je spotkać - choć zdecydowanie rzadziej - na Wybrzeżu Bałtyckim np. w Słowińskim Parku Narodowym oraz na Mazurach.

Długość ciała orła przedniego przekracza 80 cm, a rozpiętość jego skrzydeł wynosi dwa metry. Drapieżnik żywi się głównie ssakami i ptakami. Poluje m.in. na zające, młode sarny, lisy, kuny, łasice, gronostaje, gryzonie, sowy, kruki, myszołowy. Czasami może też upolować kota domowego lub kurę. Orły przednie nie gardzą padliną. Jego ofiarami bywają również żmije i zaskrońce. Pikując w locie ptaki osiągają prędkość do 160 km/godz. Gniazda orłów przednich znajdują się w miejscach trudno dostępnych; w koronach wysokich drzew lub na półkach skalnych.

d3xd20c

Podziel się opinią

Share

d3xd20c

d3xd20c