Nie musimy płacić majątku za superfoods. Wystarczy zamienić jagody goji na... żurawinę

Jagody goji, spirulina, nasiona chia, czyli tzw. superfoods. Jedzenie o cudownych właściwościach, promowane przez dietetyków i celebrytów. Jest zdrowe to fakt, ale ceny niektórych produktów zwalają z nóg. A w sklepach mamy przecież tańsze i przede wszystkim – nasze polskie superfoods. Oto najpopularniejsze z nich.

spirulinaPopularna natka pietruszki z powodzeniem zastąpi spirulinę.
Źródło zdjęć: © pexels
Agata Wołoszyn

Superfoods, czyli "superżywność" to produkty, które mają wyjątkowe właściwości odżywcze, dzięki zawartym w nich witaminom i minerałom. Superjedzeniem nazywamy produkty nieprzetworzone, które działają zbawiennie na nasz organizm. Tylko że ich kupowanie kojarzy nam się z wydawaniem majątku. Spirulina, jagody goji czy nasiona chia kosztują krocie – to fakt, ale przecież możemy zamiast nich wybierać nasze polskie superfoods. Oszczędność gwarantowana.

Oto 5 popularnych superfoods oraz ich tańsze odpowiedniki:

1. Jagody goji vs żurawina

Jagody goji to owoce chińskiej rośliny. Określa się je mianem najbardziej odżywczych jagód na świecie. Posiadają w składzie aż 21 składników mineralnych, do tego są źródłem pełnowartościowego białka. Właściwości prozdrowotnych mają ogrom. Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów chronią przed nowotworami, a także zwalczają zmęczenie i poprawiają koncentrację. Jest jednak mały haczyk.

Pascal Brodnicki apeluje o zamawianie jedzenia. "Wesprzyjcie restauracje, na których wam zależy"

Jagody goji zazwyczaj trafiają do naszych sklepów w formie suszonej, a najwięcej wartości odżywczych mają te w formie surowej. Jeżeli już się na nie decydujemy, to warto byłoby wybrać te "bio", aby mieć pewność, że nie są zanieczyszczone pestycydami. Ale na przeszkodzie może stanąć ich cena – za 150 g ekologicznych suszonych jagód goji musimy zapłacić ok. 18 zł. Co daje zawrotną kwotę 120 zł za 1 kg tego super jedzenia.

W kontrze do jagód goji mamy naszą polską żurawinę. Zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, witaminę A, C czy witaminy z grupy B. Działa przeciwzapalnie, chroni układ sercowo-naczyniowy, a także zwalcza infekcje dróg moczowych. Co więcej, żurawina posiada właściwości lecznicze – poparte badaniami, czego nie można powiedzieć o niektórych zagranicznych superfoods. Najwięcej wartości odżywczych ma żurawina spożywana na surowo. Najlepiej kupować ją w sezonie i potem mrozić, a zimą możemy kupować gotową mrożonkę. 1 kg świeżej żurawiny kosztuje ok. 25 zł. W przypadku mrożonej jest to ok. 47,50 zł/1 kg. Te ceny są kilkukrotnie niższe niż w przypadku jagód goji. Dodatkowo kupując żurawinę, wspieramy lokalnych producentów.

zurawina
© Pexels

2. Spirulina vs pietruszka

Spirulina to sproszkowane algi rosnące w ciepłych wodach jezior Afryki i Ameryki Środkowej i Południowej. Jest znana ze swoich zbawiennych właściwości zdrowotnych. To źródło pełnowartościowego białka i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Spożywanie spiruliny wpływa pozytywnie na odporność, a także zmniejsza ryzyko wielu chorób.

Konkurentką spiruliny może być... pietruszka. Natka pietruszki zawiera ponad 10 razy więcej witaminy C niż spirulina. Wystarczy zjeść łyżkę stołową natki pietruszki dziennie, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Pietruszka ma również więcej błonnika. Posiada te same pozytywne właściwości, co spirulina, a jest dużo tańsza. 250 g sproszkowanych alg kosztuje ok. 15 zł. Pęczek pietruszki to cena niecałych 2 zł. 250 g natki kosztuje ok. 8 zł. Czy w takim razie jest sens przepłacać?

natka

3. Orzechy pekan vs orzechy włoskie

Orzechy pekan, popularne w Stanach Zjednoczonych, coraz częściej pojawiają się w polskich sklepach. To doskonałe źródło przeciwutleniaczy. Obniżają poziom "złego" cholesterolu, wpływają pozytywnie na serce i cały układ krwionośny. Niewątpliwie są bardzo zdrowe, ale obok nich możemy postawić równie dobroczynne polskie orzechy włoskie. Są one źródłem m.in. białka, błonnika, fosforu, magnezu i kwasu foliowego. Zawierają więcej antyoksydantów, niż orzechy pekan. Do tego orzechy włoskie są tańsze. Kosztują ok. 35 zł za 1 kg (łuskane), a te amerykańskie nawet dwa razy więcej – ok. 85 zł/1 kg.

orzechy
© pexels

4. Nasiona chia vs siemię lniane

Nasiona chia to żywieniowy trend ostatnich lat. Dodaje się je do koktajli, shake'ów, puddingów i trąbi o ich prozdrowotnych właściwościach. Są zdrowe to fakt, ale ich wartości odżywcze są zbliżone do dużo tańszego i łatwiej dostępnego siemienia lnianego. Chia to nasiona szałwii hiszpańskiej. Zawierają duże ilości kwasów omega-3 oraz błonnika. Ich spożywanie chroni przed osteoporozą, a także zmniejsza poziom "złego" cholesterolu we krwi. Siemię lniane zawiera 20 proc. więcej kwasów omega-3 niż nasiona chia. Regularne spożywanie siemienia lnianego zwalcza wolne rodniki i ma działanie antynowotworowe. Zarówno jeden, jak i drugi produkt to krynica zdrowia. Jednak nasiona chia mogą nieco nadszarpnąć nasz budżet. 1 kg szałwii hiszpańskiej kosztuje ok. 15 zł, a taka sama ilość siemienia lnianego to koszt ok. 8 zł.

siemie
© pexels

5. Komosa ryżowa (quinoa) vs kasza jaglana

Oba produkty są niesamowicie zdrowe. Kasza jaglana zawiera dużo dobrze przyswajalnego białka i węglowodanów, dodatkowo jest bezglutenowa. To dobre źródło żelaza, miedzi i krzemionki. Komosa ryżowa także jest źródłem białka, zawiera również wiele cennych witamin i składników mineralnych. Zarówno jeden jak i drugi produkt ma właściwości przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Do tego wzmacnia skórę, włosy i paznokcie. Gdyby tylko nie ta różnica w cenie. 1 kg komosy ryżowej kosztuje ok. 20 zł, za taką samą ilość kaszy jaglanej zapłacimy ok. 9 zł.

kasza
© Pexels

Superfoods to nie tylko zagraniczne produkty o dziwnie brzmiących nazwach. To również nasze polskie produkty, które w wielu przypadkach są równie zdrowe i przede wszystkim tańsze.

Źródło artykułu: WP Finanse

Wybrane dla Ciebie

Polacy kochają jej smak. Ulubiona ryba może zniknąć ze sklepów
Polacy kochają jej smak. Ulubiona ryba może zniknąć ze sklepów
Sprawdzili kilkanaście piekarników. Oto wyniki kontroli
Sprawdzili kilkanaście piekarników. Oto wyniki kontroli
Praca dla Polaków w Niemczech. Oto ile płacą za robotę przy bydle
Praca dla Polaków w Niemczech. Oto ile płacą za robotę przy bydle
Klienci rzucili się po nową kolekcję. Tłumy w Ikei. Sieć zabiera głos
Klienci rzucili się po nową kolekcję. Tłumy w Ikei. Sieć zabiera głos
Praca w Krakowie. Płacą nawet 20 tys.zł kierowcy
Praca w Krakowie. Płacą nawet 20 tys.zł kierowcy
Zmiany w prawie. Od nowego roku zakazy dotyczące ogrodzeń i bram
Zmiany w prawie. Od nowego roku zakazy dotyczące ogrodzeń i bram
Pięć zawodów przyszłości. Ci pracownicy mają być rozchwytywani
Pięć zawodów przyszłości. Ci pracownicy mają być rozchwytywani
Dramatyczna sytuacja na rynku ziemniaków. "Są sprzedawane za bezcen"
Dramatyczna sytuacja na rynku ziemniaków. "Są sprzedawane za bezcen"
Te naczynia z Pepco groźne dla zdrowia. Kupiłeś? Zniszcz lub zwróć
Te naczynia z Pepco groźne dla zdrowia. Kupiłeś? Zniszcz lub zwróć
Nastolatek wyłudził 600 tys. zł. Zakładał garnitur i udawał adwokata
Nastolatek wyłudził 600 tys. zł. Zakładał garnitur i udawał adwokata
Podhalański Patrol Budowlany. Tak walczą z patodeweloperką w Zakopanem
Podhalański Patrol Budowlany. Tak walczą z patodeweloperką w Zakopanem
Gdzie wyrzucić styropian po telewizorze albo lodówce? Oto odpowiedź
Gdzie wyrzucić styropian po telewizorze albo lodówce? Oto odpowiedź