Nie to mięso i nie ta ryba. UOKiK ujawnia wyniki kontroli restauracji

Podczas kontroli w 87 proc. restauracjach stwierdzono naruszenia prawa. Najczęściej błędne były informacje dotyczące wielkości porcji, były one zbyt małe. Plagę stanowią też oszustwa dotyczące rodzaju mięsa i gatunku ryby.

Uważaj, w menu nie wszystkie informacje są zgodne z tym, co już dostajemy na talerzu.
Źródło zdjęć: © East News
Krzysztof Janoś

Szokujące dane pochodzą z podsumowania wyników zeszłorocznych kontroli w restauracjach, które właśnie opublikował Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów.

Inspektorzy sprawdzili wtedy 169 restauracji i barów. Głównie były to, jak informuje PAP, te w kurortach, na stacjach benzynowych i dworcach. Pod lupę inspektorzy wzięli ok. 5 tys. produktów. Zastrzeżenia wzbudziło aż blisko 3 tys. z nich.

Zobacz też: Kiedy wrócą imprezy masowe? Minister zabrała głos

Czego doszukali się kontrolerzy? Jak podaje UOKiK w komunikacie, najczęstszą bolączką naszych restauratorów są składniki potraw. Są one po prostu niezgodne z tym co widzimy w menu.

Niektórzy przedsiębiorcy zamiast np. fileta z soli podawali filet z limandy żółtopłetwej. W kebabie zamiast deklarowanej baraniny było mięso wołowe i drobiowe. Innym poważnym problemem są też wielkości porcji.

W jednym przypadku np. masa dwóch kotletów wołowych w burgerze zamiast 300 g. z menu miała zaledwie 217 g. Mimo obowiązujących w tym obszarze szczegółowych przepisów od kilku lat, wielu restauratorów nie poradziło sobie jeszcze z wykazem o alergenach.

Nadal też problemem są przeterminowane produkty, nieprawidłowe przechowywanie żywności i niewłaściwe warunki sanitarne. Jak przypomina UOKiK każdy klient ma prawo do pełnej informacji o potrawie.

W menu, lub cenniku musi być podany pełny skład dania, w tym składniki alergenne. Ma także prawo do pełnej informacji o cenie, tzn., jeśli w karcie podana jest cena np. za 100 g mięsa lub ryby, to przed złożeniem zamówienia klient powinien dostać choćby przybliżoną informację o ich wielkości.

Wybrane dla Ciebie

Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie? Niektórzy robią to źle
Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie? Niektórzy robią to źle
Co zrobić z pieniędzmi na wypadek wojny? Oto złote rady eksperta
Co zrobić z pieniędzmi na wypadek wojny? Oto złote rady eksperta
Popularna przyprawa może być groźna dla zdrowia. UE potwierdza
Popularna przyprawa może być groźna dla zdrowia. UE potwierdza
Nie każdy senior o tym wie. To umożliwia legitymacja emeryta
Nie każdy senior o tym wie. To umożliwia legitymacja emeryta
Ile trzeba zarabiać na 5 tys. zł emerytury? Mamy wyliczenia
Ile trzeba zarabiać na 5 tys. zł emerytury? Mamy wyliczenia
Szukają Polaków do pracy. W przeliczeniu płacą 4 tys. zł tygodniowo
Szukają Polaków do pracy. W przeliczeniu płacą 4 tys. zł tygodniowo
Praca do 70 roku życia. Duża zmiana w tej grupie zawodowej
Praca do 70 roku życia. Duża zmiana w tej grupie zawodowej
Dwa przelewy od ZUS w październiku. Oto szczegóły
Dwa przelewy od ZUS w październiku. Oto szczegóły
Od środy zakupy będą droższe. Wchodzi w życie nowa opłata
Od środy zakupy będą droższe. Wchodzi w życie nowa opłata
Gwiazdor nie chce zostawić dzieciom swojej fortuny. Oto dlaczego
Gwiazdor nie chce zostawić dzieciom swojej fortuny. Oto dlaczego
"Niech cała Polska wie". Zmierzyliśmy głośność wiatraków
"Niech cała Polska wie". Zmierzyliśmy głośność wiatraków
Austriacki inwestor powiedział: pas. Teraz polska fabryka zbiera pieniądze na wykup
Austriacki inwestor powiedział: pas. Teraz polska fabryka zbiera pieniądze na wykup