Nie to mięso i nie ta ryba. UOKiK ujawnia wyniki kontroli restauracji

Podczas kontroli w 87 proc. restauracjach stwierdzono naruszenia prawa. Najczęściej błędne były informacje dotyczące wielkości porcji, były one zbyt małe. Plagę stanowią też oszustwa dotyczące rodzaju mięsa i gatunku ryby.

Uważaj, w menu nie wszystkie informacje są zgodne z tym, co już dostajemy na talerzu.
Źródło zdjęć: © East News
Krzysztof Janoś

Szokujące dane pochodzą z podsumowania wyników zeszłorocznych kontroli w restauracjach, które właśnie opublikował Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów.

Inspektorzy sprawdzili wtedy 169 restauracji i barów. Głównie były to, jak informuje PAP, te w kurortach, na stacjach benzynowych i dworcach. Pod lupę inspektorzy wzięli ok. 5 tys. produktów. Zastrzeżenia wzbudziło aż blisko 3 tys. z nich.

Zobacz też: Kiedy wrócą imprezy masowe? Minister zabrała głos

Czego doszukali się kontrolerzy? Jak podaje UOKiK w komunikacie, najczęstszą bolączką naszych restauratorów są składniki potraw. Są one po prostu niezgodne z tym co widzimy w menu.

Niektórzy przedsiębiorcy zamiast np. fileta z soli podawali filet z limandy żółtopłetwej. W kebabie zamiast deklarowanej baraniny było mięso wołowe i drobiowe. Innym poważnym problemem są też wielkości porcji.

W jednym przypadku np. masa dwóch kotletów wołowych w burgerze zamiast 300 g. z menu miała zaledwie 217 g. Mimo obowiązujących w tym obszarze szczegółowych przepisów od kilku lat, wielu restauratorów nie poradziło sobie jeszcze z wykazem o alergenach.

Nadal też problemem są przeterminowane produkty, nieprawidłowe przechowywanie żywności i niewłaściwe warunki sanitarne. Jak przypomina UOKiK każdy klient ma prawo do pełnej informacji o potrawie.

W menu, lub cenniku musi być podany pełny skład dania, w tym składniki alergenne. Ma także prawo do pełnej informacji o cenie, tzn., jeśli w karcie podana jest cena np. za 100 g mięsa lub ryby, to przed złożeniem zamówienia klient powinien dostać choćby przybliżoną informację o ich wielkości.

Wybrane dla Ciebie
O tych pracowników biją się firmy. Płacą 30 tys. zł miesięcznie
O tych pracowników biją się firmy. Płacą 30 tys. zł miesięcznie
Ikea uruchamia cyfrowy second hand. Oto co można kupić za 10 zł
Ikea uruchamia cyfrowy second hand. Oto co można kupić za 10 zł
Ten sklep znał każdy Polak. Sieć z elektroniką znika z Europy
Ten sklep znał każdy Polak. Sieć z elektroniką znika z Europy
"Powstała moda na te znicze". Ludzie wydają po kilkaset złotych
"Powstała moda na te znicze". Ludzie wydają po kilkaset złotych
Uwaga przy jesiennych porządkach. Kary mogą sięgać 5 tys. zł
Uwaga przy jesiennych porządkach. Kary mogą sięgać 5 tys. zł
Najnowsza atrakcja w turystycznym raju Polaków. Znamy ceny biletów
Najnowsza atrakcja w turystycznym raju Polaków. Znamy ceny biletów
To on wygrał Konkurs Chopinowski. Taką nagrodę zgarnął
To on wygrał Konkurs Chopinowski. Taką nagrodę zgarnął
To oni podbijają polski rynek pracy. Zastępują Ukraińców
To oni podbijają polski rynek pracy. Zastępują Ukraińców
To koniec rodzinnej piekarni. Działali na rynku ponad 40 lat
To koniec rodzinnej piekarni. Działali na rynku ponad 40 lat
Trwa demontaż na Mazurach. Zmiany od nowego miesiąca
Trwa demontaż na Mazurach. Zmiany od nowego miesiąca
Kasjerka ofiarą mobbingu. Jest wyrok. Biedronka ma zapłacić 30 tys. zł
Kasjerka ofiarą mobbingu. Jest wyrok. Biedronka ma zapłacić 30 tys. zł
Przekręt na sześć cyfr w fabryce mięsa. Dyrektor usłyszał wyrok
Przekręt na sześć cyfr w fabryce mięsa. Dyrektor usłyszał wyrok