Nie to mięso i nie ta ryba. UOKiK ujawnia wyniki kontroli restauracji

Podczas kontroli w 87 proc. restauracjach stwierdzono naruszenia prawa. Najczęściej błędne były informacje dotyczące wielkości porcji, były one zbyt małe. Plagę stanowią też oszustwa dotyczące rodzaju mięsa i gatunku ryby.

Uważaj, w menu nie wszystkie informacje są zgodne z tym, co już dostajemy na talerzu.
Źródło zdjęć: © East News
Krzysztof Janoś

Szokujące dane pochodzą z podsumowania wyników zeszłorocznych kontroli w restauracjach, które właśnie opublikował Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów.

Inspektorzy sprawdzili wtedy 169 restauracji i barów. Głównie były to, jak informuje PAP, te w kurortach, na stacjach benzynowych i dworcach. Pod lupę inspektorzy wzięli ok. 5 tys. produktów. Zastrzeżenia wzbudziło aż blisko 3 tys. z nich.

Zobacz też: Kiedy wrócą imprezy masowe? Minister zabrała głos

Czego doszukali się kontrolerzy? Jak podaje UOKiK w komunikacie, najczęstszą bolączką naszych restauratorów są składniki potraw. Są one po prostu niezgodne z tym co widzimy w menu.

Niektórzy przedsiębiorcy zamiast np. fileta z soli podawali filet z limandy żółtopłetwej. W kebabie zamiast deklarowanej baraniny było mięso wołowe i drobiowe. Innym poważnym problemem są też wielkości porcji.

W jednym przypadku np. masa dwóch kotletów wołowych w burgerze zamiast 300 g. z menu miała zaledwie 217 g. Mimo obowiązujących w tym obszarze szczegółowych przepisów od kilku lat, wielu restauratorów nie poradziło sobie jeszcze z wykazem o alergenach.

Nadal też problemem są przeterminowane produkty, nieprawidłowe przechowywanie żywności i niewłaściwe warunki sanitarne. Jak przypomina UOKiK każdy klient ma prawo do pełnej informacji o potrawie.

W menu, lub cenniku musi być podany pełny skład dania, w tym składniki alergenne. Ma także prawo do pełnej informacji o cenie, tzn., jeśli w karcie podana jest cena np. za 100 g mięsa lub ryby, to przed złożeniem zamówienia klient powinien dostać choćby przybliżoną informację o ich wielkości.

Wybrane dla Ciebie
To będzie gigant. L'Oréal przejmuje rywala za miliardy dolarów
To będzie gigant. L'Oréal przejmuje rywala za miliardy dolarów
Powiesili w bloku kartkę o bonie ciepłowniczym. Mieszkańcy krytykują
Powiesili w bloku kartkę o bonie ciepłowniczym. Mieszkańcy krytykują
Zakaz niektórych kotłów na Podkarpaciu. Mieszkańców czeka wymiana
Zakaz niektórych kotłów na Podkarpaciu. Mieszkańców czeka wymiana
Mogą upaść po ponad 140 latach. Boją się losu firmy Kulczyka
Mogą upaść po ponad 140 latach. Boją się losu firmy Kulczyka
Sądny dzień dla cen słodyczy. Brak odpowiedzi na najważniejsze pytanie
Sądny dzień dla cen słodyczy. Brak odpowiedzi na najważniejsze pytanie
Nadchodzą trzy niedziele handlowe. W życie wchodzą nowe przepisy
Nadchodzą trzy niedziele handlowe. W życie wchodzą nowe przepisy
Na promocjach bankowych zarobił 61 tys. zł. Oto jego sekret
Na promocjach bankowych zarobił 61 tys. zł. Oto jego sekret
Problemy giganta w Polsce. UOKiK wlepił milionową karę
Problemy giganta w Polsce. UOKiK wlepił milionową karę
Tak wyglądają klejnoty skradzione z Luwru. Mamy zdjęcia
Tak wyglądają klejnoty skradzione z Luwru. Mamy zdjęcia
IKEA tnie zatrudnienie. Redukcja kilkuset etatów
IKEA tnie zatrudnienie. Redukcja kilkuset etatów
ZUS zmienia terminy wypłat. Te grupy dostaną pieniądze wcześniej
ZUS zmienia terminy wypłat. Te grupy dostaną pieniądze wcześniej
Rewolucja w polskich sadach. Oto jak zbiera się teraz jabłka
Rewolucja w polskich sadach. Oto jak zbiera się teraz jabłka