Pestycydy
We wrześniu telewizja SVT poinformowała, że szwedzka sieć supermarketów wycofała ze sprzedaży 19 ton polskich jabłek. Powodem była nadmierna ilość pestycydów. Badanie przeprowadzone przez szwedzką Narodową Agencję Żywności wykazało, że w kilogramie jabłek było 0,08 miligrama chloropiryfosu, przy dopuszczalnym maksymalnym limicie 0,01 miligrama. Jeszcze większą ilość chloropiryfosu wykryto w czerwcu w Bułgarii w polskich mrożonych brokułach - aż 0,258 miligrama.
W tym roku powiadomienia dotyczące pestycydów znalezionych na polskiej żywności dotyczyły też obecności niedozwolonej substancji propargite w polskich jabłkach. Ten pestycyd wykryły Litwa i Norwegia. Z kolei Austria alarmowała ws. środków owadobójczych zawierających flonikamid na polskich pomidorach. Natomiast Wielka Brytania ostrzegała o znalezionym w zielonych papryczkach regulatorze wzrostu i rozwoju roślin etefonie w ilości znacznie przekraczającej normy.