Oto trend w 2019 w benefitach pracowniczych
Instytut Gallupa, kilka lat temu, zbadał poziom zaangażowania pracowników w ich codzienne obowiązki zawodowe. Wyniki badania były porażające. Aż 68% badanych Polaków przyznało, że nie angażuje się w swoje obowiązki zawodowe, zaś 15% wykazywało skrajny brak zaangażowania. Takie dane zmuszają pracodawców do ciągłych poszukiwań nowych rozwiązań, które pomogą marce osiągać upragnione wyniki, przy jednoczesnej poprawie motywacji pracowników.
19.11.2018 | aktual.: 20.11.2018 17:34
Przy poszukiwaniu metod motywacyjnych i benefitów na nowy rok, należy kierować się przede wszystkim oczekiwaniami i potrzebami pracowników, a także bieżącymi trendami. Tym, który wydaje się obecnie najistotniejszy, z punktu widzenia zatrudnionych osób, jest zachowanie równowagi między życiem zawodowym a osobistym, jak również dbałość o swoje zdrowie i kondycję. Coraz więcej osób po pracy chodzi na siłownię, coraz częściej pracownicy szukają sposobów na zoptymalizowanie swojej diety, nawet podczas dnia pracy. I Ty jako pracodawca możesz, a nawet powinieneś im w tym pomóc. Bo przyniesie to również korzyści Twojej firmie.
Najedzony pracownik to dobry pracownik
Jak wynika z badań Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), właściwe odżywianie i tryb życia pozwala na większą kreatywność i wydajność wśród pracowników (nawet o 20%). Tymczasem badanie realizowane przez Uber Eats i YouGov uświadamia, że codzienne odżywianie pracowników wciąż pozostawia wiele do życzenia. Co czwarty pracownik biurowy w Polsce spożywa każdego dnia te same dania – najczęściej są to domowe kanapki. Polscy pracownicy wykorzystują zaledwie 26 minut na popołudniowe posiłki. Co piąty z nich w ogóle w trakcie dnia pracy nie ma czasu na jedzenie, a aż 29% pracowników je jednocześnie pracując.
Monotonia i pośpiech nie sprzyjają dobremu samopoczuciu. Brak odpowiedniego posiłku osłabia dodatkowo odporność pracowników, przez co częściej zapadają na różnego rodzaju infekcje i choroby. Na szczęście można temu zaradzić decydując się na dofinansowanie posiłków pracowniczych poprzez karty lunchowe Edenred.
Benefity na miarę potrzeb
Pracownicy oczekują dziś benefitów oryginalnych i odpowiadających ich potrzebom. Karty lunchowe są idealnym rozwiązaniem ich codziennych problemów – zarówno w małych, jak i dużych firmach. Jak wynika z badania Barometr Pracownika Edenred-Ipsos, to właśnie karty lunchowe są ulubionym benefitem pracowników. Stanowią one także ułatwienie dla działów HR, ponieważ nie wymagają tworzenia zakładowego funduszu świadczeń socjalnych. Są proste w obsłudze, mogą być doładowywane wielokrotnie, na wybrane przez pracodawcę kwoty. To wygodne rozwiązanie dla pracowników, ze względu na akceptowalność w wielu punktach gastronomicznych, również w internecie.
Karty to inwestycja w pracowników i jednocześnie sposób na oszczędności dla firmy. Wartość zasilenia kart na posiłki stanowi dla zakładu pracy koszty, zwiększa się tym samym koszt netto pracownika. Dodatkowo benefity, takie jak karty lunchowe, pozwalają pracodawcy na zwolnienie z ZUS, co przynosi oszczędności na poziomie 462 zł rocznie na jednego pracownika.
Niezawodny partner
Edenred jako pierwszy na świecie wprowadził rozwiązanie na dofinansowanie posiłków pracownikom. Można więc być pewnym, że korzystając z doświadczeń światowego eksperta w zakresie motywacji pozapłacowej, otrzyma się profesjonalny produkt i wysoką jakość usług.