Trwa ładowanie...

Patelnie na celowniku ONZ? Eksperci uspokajają: teflon można nawet jeść i nic nam się nie stanie

Eksperci ONZ chcą do listy substancji zakazanych dopisać przemysłowy kwas perfluorooktanowy. A ta substancja jest wykorzystywana na przykład do produkcji patelni z teflonu. Czy więc trzeba będzie wyrzucić naczynia na śmietnik? Eksperci uspokajają.

Patelnie na celowniku ONZ? Eksperci uspokajają: teflon można nawet jeść i nic nam się nie stanieŹródło: Shutterstock.com
d1qkzfh
d1qkzfh

Przemysłowy kwas perfluorooktanowy, inaczej PFOA, jest na cenzurowanym. 150 ekspertów ONZ, którzy spotkali się na specjalnym posiedzeniu w Rzymie, opowiedziało się za wpisaniem kwasu PFOA na listę zakazanych substancji. Jednak ten środek jest bardzo chętnie wykorzystywany w przemyśle - znajdziemy go w farbach, niciach dentystycznych czy pudełkach na żywność.

Kwas i jego pochodne wykorzystuje się także do produkcji patelni i garnków z teflonu. Ten materiał się cieszy olbrzymią popularnością wśród amatorów gotowania, gdyż dzięki niemu potrawy nie przywierają do garnków czy patelni.

Czy zatem decyzja ekspertów z ONZ to cios w stronę teflonowych naczyń? I czy już dzisiaj, w obawie o zdrowie, powinno się ich jak najszybciej pozbyć?

d1qkzfh

Kwas jest toksyczny, patelnia już nie

Eksperci z jednej strony przyznają, że kwas jest toksyczny i niebezpieczny dla zdrowia - powoduje między innymi nowotwory nerek i jąder, choroby tarczycy oraz nadciśnienie. Z drugiej zaznaczają, że do naczyń nie trafia sam kwas, lecz polimer. A to olbrzymia różnica.

- O ile faktycznie sam kwas PFOA jest toksyczny, to już wykorzystywany w przemyśle polimer – nie. Obrazowo można powiedzieć, że niebezpieczna jest pojedyncza cegiełka, ale w przypadku całego łańcucha żadnego zagrożenia nie ma. Teflon jest zatem bardzo bezpieczną substancją, można by go nawet zjeść i nic by się nie stało - wyjaśniają WP eksperci z wrocławskiego Instytutu Ekspertyz Toksykologicznych.

- Dla przeciętnego Kowalskiego ważne jest jednak, czy z uwagi na zamieszanie z PFOA może on bezpiecznie korzystać ze swojej teflonowej patelni. Odpowiedź brzmi – zdecydowanie tak. Teflon nie jest genotoksyczny ani karcynogenny, zaś używany przy jego produkcji PFOA trafia do użytkownika patelni w ilościach śladowych - mówi WP z kolei dr Błażej Rychlik, biolog z Uniwersytetu Łódzkiego.

Naukowcy przypominają też, że teflon ma wszystkie niezbędne pozwolenia, na przykład europejskich instytucji. I nic nie zapowiada, by miał je stracić. - Nie ma żadnych dowodów na to, by teflon stosowany jako materiał kontaktujący się z żywnością, był szkodliwy dla zdrowia.Ten materiał został pozytywnie oceniony i dopuszczony do stosowania zarówno przez Komisję Europejską, jak i przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności. Nie był on również ostatnio dyskutowany przez Komitet Ekspertów KE - zaznacza w rozmowie z Wirtualną Polską Marzena Pawlicka z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego.

d1qkzfh

A specjaliści z Wrocławia dodają, że sprawa z teflonem przypomina tę z tworzywami PCV. - To trochę jak z chlorkiem winylu i z PCV. Sama substancja wyjściowa jest niebezpieczna, ale przecież wykładziny z PCV już zagrożeniem nie są. Można więc spokojnie korzystać z teflonowych patelni, nie warto straszyć nimi ludzi - słyszymy w Instytucie Ekspertyz Toksykologicznych.

Marzena Pawilcka przypomina jednak, że narażeni na toksyny z kwasu PFOA mogą być na przykład pracownicy zakładów, wytwarzających teflonowe naczynia. - Należy wyraźnie rozgraniczyć zagrożenia związane z wytwarzaniem z PTFE (teflonu), a bezpieczeństwem stosowania samego tworzywa, czy bezpieczeństwem produktów przygotowywanym w naczyniach zawierających powłoki z PTFE - zaznacza ekspertka z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d1qkzfh
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1qkzfh