Piekarz wygrał w sądzie z ZUS‑em. Zyska kilkaset złotych miesięcznie
Piekarz z Torunia przez wiele lat pracował w wysokich temperaturach i zapyleniu. Na starość musiał stoczyć batalię z ZUS-em, aby dostać emeryturę w należnej wysokości. Sąd uznał, że jego zawód spełnia kryteria "pracy w szczególnych warunkach".
Jak podaje "Dziennik Toruński", piekarz pracował od listopada 1982 r. do końca lipca 1998 r. w piekarni przy ul. Chabrowej w Toruniu. Zajmował się obsługą i czyszczeniem pieca, regulacją temperatury, załadunkiem węgla oraz wkładaniem i wyjmowaniem pieczywa z pieca.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
W Wigilię wolne czy do pracy? Oni chcieliby wcześniej świętować
Po zakończeniu pracy w Toruniu mężczyzna przez kolejne 11 lat był zatrudniony jako piekarz piecowy w piekarni w Turznie.
– Na hali było bardzo gorąco, szczególnie przy piecu. Panowało także duże zapylenie od przesypywania i mieszania mąki. Praca była często wykonywana w nadgodzinach. Potwierdził to sąd – mówiła w rozmowie z portalem adwokat Aleksandra Chołub.
ZUS odmówił rekompensaty. Sprawa trafiła do sądu
Po zakończeniu kariery zawodowej złożył do ZUS wniosek o rekompensatę za pracę w szczególnych warunkach. Spotkała go jednak bolesna niespodzianka. Urzędnicy odmówili, argumentując, że na dzień 1 stycznia 2009 r. nie udokumentował 15-letniego stażu w szczególnych warunkach, choć spełniał pozostałe wymagania.
Decyzja ZUS została jednak zaskarżona przez adwokat Aleksandrę Chołub. Sąd Okręgowy w Toruniu uznał rację piekarza i przyznał mu prawo do rekompensaty od 1 stycznia 2024 r.
Od początku tego roku rekompensata funkcjonuje jako forma odszkodowania za utratę prawa do wcześniejszej emerytury w wyniku pracy w szczególnych warunkach. Przysługuje ona osobom, które udokumentowały co najmniej 15 lat pracy w takich warunkach przed końcem 2008 r.
Wyrok Sądu Okręgowego w Toruniu oznacza, że emerytura pana Józefa wzrosła o kilkaset złotych miesięcznie. Adwokat podkreśliła, że wyrok jest prawomocny.
Sąd wskazał, że "prace przy wypieku pieczywa" obejmują zarówno czynności służące przygotowaniu do wypieku (np. pobranie mąki, formowanie ciasta), jak i czynności podejmowane na etapie wypieku pieczywa (np. wkładanie i wyjmowanie ciasta z pieca). Chodzi zatem o wszystkie czynności składające się na proces technologiczny wypieku pieczywa – podkreślała w rozmowie z portalem adwokat Aleksandra Chołub.
Emerytura nawet o 5 lat wcześniej
Obecnie powszechny wiek emerytalny wynosi 60 lat dla kobiet i 65 lat dla mężczyzn. Jak pisaliśmy w WP Finanse, istnieją jednak pewne zawody, które mają prawo do wcześniejszego przejścia, nawet o pięć lat, na tzw. emerytury pomostowe.
Tzw. pomostówki dla tych osób, które wykonują prace w szczególnych warunkach lub o szczególnym charakterze, np. górnicy, hutnicy, piloci czy kierowcy.
Aby uzyskać prawo do pomostówki, potrzebne jest (w zależności od płci) 20 lub 25 lat ogólnego stażu pracy, w tym 15 lat pracy w szczególnych warunkach bądź też charakterze. Warto dodać, że zgodnie z przepisami emerytury pomostowe przysługują tylko pracownikom zatrudnionym na etacie.