Altbier, czyli i tu uwarzysz piwa
Na początek prawdziwy rarytas. Altbier to klasyczny niemiecki styl górnej fermentacji. W Polsce dotąd podobnego nie było. Jeszcze ciekawsza jest historia jego powstania. Recepturę opracował piwowar domowy Marcin Chmielarz. Trunkiem zainteresował browar Jabłonowo, który wypuścił je w ramach serii Manufaktura Piwna.
"W zapachu dominuje bogata słodowość, przeplatająca się z lekkim aromatem szlachetnego chmielu. Smak to solidna chlebowa słodowość i wyraźna goryczka. Altbier to wdzięczne piwo w kuchni, znakomicie współgra z pieczonym bądź grillowanym mięsem, kiełbasami czy cięższymi rybami. Równie dobrze będzie smakować w towarzystwie serów Gouda czy Cheshire, stanowi także dobrą bazę do gulaszu" - opisuje swój produkt Marcin Chmielarz. Cena ok. 5 zł. Zawartość alkoholu: 5,2 proc.