Żubrówka na sto sposobów
Czym się różni bizon od żubra? Tym, czym Żubrówka od Grasovki. Wódka smakowa z charakterystycznym źdźbłem trawy jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych polskich produktów na świecie. Musiała więc doczekać się dziesiątek mniej lub bardziej podobnych produktów.
W Niemczech kupić można więc Grasovkę, także z żubrem (bizonem) na etykiecie. Na Litwie jest Stumbras ze źdźbłem trawy. Z kolei Białorusini sprzedają trunek określany "oryginalnym białoruski" pod nazwą "Bierestecka Żobrovka", czyli Żubrówkę Brestecką.
Co ciekawe, właściciel prawdziwej polskiej Żubrówki, firma CEDC w Stanach Zjednoczonych sama sprzedaje "podróbki". Amerykanie stwierdzili, że w wódce jest za dużo kumaryny (utrudnia krzepnięcie krwi) i importu zakazali. Polscy technolodzy musieli więc specjalnie na rynek amerykański wyprodukować Żubrówkę o zbliżonym smaku, ale innej recepturze.