Miodonka zbójnicka
Nazwa: Miodonka zbójnicka
Gatunek: wódka
Data wpisania na listę: 31.08.2006
Pochodzenie: woj. śląskie
Wygląd: płyn w kolorze słomkowym, mętny, z lekkim osadem z miodu.
Moc: 30-40 proc.
Ta góralska wódka znana jest w Beskidzie Śląskim od 1882 roku. Robi się ją ze spirytusu, górskiej źródlanej wody oraz miodu. Leżakuje minimum rok, a najlepiej smakuje na ciepło, podgrzana w rondlu. Powinno się ją spożywać w temperaturze około 40 stopni.
Jak mawiają sami Ślązacy: "miodula je lepko a klejónco. Mo szmak miodu, a wónio też miodym. Miodula musi mieć w sobie trzicet, sztyrycet procynt szpyrytusu. Na Cieszyńskij Ziymi gorzołke się piło dycki, a pije się jóm fórt."
31 sierpnia 2006 roku została wpisana na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.