Pomysł na biznes: Browar rzemieślniczy
Pierwszy w Polsce browar rzemieślniczy fizyczny, zbudowany według własnej koncepcji - to pomysł na biznes trzech piwowarów domowych: Jacka Materskiego, Dariusza Doroszkiewicza oraz Piotra Wypycha, którzy w 2011 roku stworzyli markę "Artezan". W 2014 roku browar wyprodukował ok. 65 gatunków piw. Obecnie produkowanych jest sześć piw w cyklu rotacyjnym. Właściciele podkreślają, że na rynku jest wiele firm, które są browarami kontraktowymi, czyli takimi, które nie posiadają własnego sprzętu i podnajmują przestrzeń do produkcji od innych browarów. - My chcieliśmy się skupić na własnej, stacjonarnej produkcji i pracować na swoim sprzęcie - mówi Jacek Materski. Wspólnicy zainwestowali we własny biznes 300 tys. złotych. Źródłem inwestycji był wkład własny. Wraz ze wzrostem sprzedaży właściciele wzięli kredyty i w 2015 roku otworzyli nowy, większy browar w Błoniu.
Jesteśmy browar artezan w Błoniu j… Rozwiń
Transkrypcja: