Trwa ładowanie...
d3pt4oh
01-10-2014 23:05

Poznań/ Kulinarny Puchar Polski rozstrzygnięty

Przemysław Gryz i Łukasz Ziętek zwyciężyli w Kulinarnym Pucharze Polski, którego finał odbył się w środę w Poznaniu podczas targów Polagra. "Poziom był bardzo wyrównany, a o wyniku zaważyły niuanse" - powiedział PAP przewodniczący jury konkursu Zenon Hołubowski.

d3pt4oh
d3pt4oh

Kulinarny Puchar Polski to najważniejszy i najbardziej prestiżowy konkurs kulinarny w kraju. Do środowego finału zakwalifikowało się 8 z 12 drużyn, które uczestniczyły w półfinale zawodów.

Zwycięski zespół przez rok będzie mógł wykorzystywać tytuł "Najlepszego z najlepszych". Nagrodą w konkursie było 15 tys. zł, atrakcyjne zagraniczne kursy oraz uznanie środowiska szefów kuchni.

"W finale drużyny przygotowywały dania główne, w których obowiązkowo musiał pojawić się jarmuż, borówki oraz polędwiczki cielęce. Wszystkie dania były smaczne, ładne kolorowe, zbilansowane, a sosy błyszczące. Finaliści naprawdę zaprezentowali europejski poziom" - dodał Hołubowski.

Drugie miejsce w finale zajęli Daniel Olas i Dawid Szkudlarek, a trzecie Katarzyna Daniłowicz i Bogumił Mroczko.

d3pt4oh

Zawodnicy w półfinale musieli przygotować przystawkę na bazie przegrzebek, pigwy i dyni oraz deser, w którym składnikami obowiązkowymi były burak ćwikłowy, malina i biała czekolada.

Prawo udziału w konkursie mieli tylko kucharze, którzy w ciągu ostatniego roku zwyciężyli w jednym z 15 konkursów organizowanych w całej Polsce - ich lista była ustalona przez organizatorów Pucharu.

Pierwsza edycja konkursu odbyła się w 2000 r. Puchar posiada rekomendację Światowego Stowarzyszenia Społeczności Szefów Kuchni. Partnerem konkursu jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

d3pt4oh
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3pt4oh