Francja
Najpopularniejszą pracą sezonową we Francji jest zbieranie winogron. Pracownicy mogą liczyć na co najmniej 43 zł brutto na godzinę (tyle wynosi stawka minimalna we Francji po przeliczeniu na złotówki) oraz 25-procentowy dodatek za nadgodziny. Oznacza to, że na winobraniu można zarobić około 6,6 tys. zł brutto miesięcznie. Pracodawcy najczęściej zobowiązują się do zagwarantowania noclegu, dojazdu do miejsca pracy, a czasami nawet wyżywienia. Koszty są potrącane bezpośrednio z wypłacanej pensji. Od pracowników najczęściej wymaga się podstawowej znajomości języka francuskiego lub angielskiego.
We Francji jest też duże zapotrzebowanie na pracowników do zbiorów melonów, orzechów i oliwek, a także do polerowania jabłek. Francuzi chętnie też zatrudniają Polaków do prac przy hodowli trzody chlewnej, gęsi i kaczek.
Innym popularnym zajęciem na okres wakacji jest praca w branży hotelarskiej. We Francji Polacy znajdują zatrudnienie na stanowisku pokojówek oraz recepcjonistów. Ich wynagrodzenie miesięczne jest zbliżone do stawek proponowanych przy zbiorach. Podobne wynagrodzenie otrzymują we Francji też kelnerzy. Tu wymagana jest natomiast dobra znajomość języka francuskiego oraz doświadczenie w tym zawodzie.