Trwa ładowanie...
d33q1e1

Produkcja wieprzowiny w '12 zmniejszy się o ok. 10 proc. rdr - IERiGŻ

14.06. Warszawa (PAP) - Produkcja wieprzowiny w 2012 r. zmniejszy się o ok. 10 proc. w stosunku do 2011 r. i wyniesie 1,6 mln ton - ocenia w czerwcowym raporcie Instytut Ekonomiki...

d33q1e1
d33q1e1

14.06. Warszawa (PAP) - Produkcja wieprzowiny w 2012 r. zmniejszy się o ok. 10 proc. w stosunku do 2011 r. i wyniesie 1,6 mln ton - ocenia w czerwcowym raporcie Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. W 2012 r. należy także spodziewać się obniżenia zarówno eksportu, jak i spożycia krajowego mięsa wieprzowego.

"W 2012 r., w wyniku redukcji pogłowia, produkcja wieprzowiny zmniejszy się do około 1 680 tys. ton, wobec 1 876 tys. ton w 2011 r., tj. o blisko 200 tys. ton (o około 10 proc.)" - napisano w raporcie IERiGŻ.

"Dalszy coraz głębszy spadek produkcji trzody wystąpi również w 2013 r., przynajmniej w I półroczu, ale na razie nie ma wystarczająco pewnych podstaw, aby go kwantyfikować. Można natomiast stwierdzić, że obniżenie produkcji będzie miało korzystny wpływ na ceny skupu i dlatego również w roku gospodarczym 2012/2013 należy się spodziewać wysokich cen skupu trzody w Polsce. Wskazuje na to także utrzymujący się trend wzrostowy cen w Unii Europejskiej" - dodano.

IERiGŻ ocenia, że w lipcu 2012 r. w stosunku do marca pogłowie trzody sezonowo wzrośnie do około 12 300 tys. sztuk, ale w porównaniu z lipcem 2011 r. będzie mniejsze o około 10 proc.

"(...) w 2012 r. należy spodziewać się obniżenia eksportu i spożycia wieprzowiny oraz wzrostu jej importu, ujemnego salda obrotów handlu zagranicznym i cen detalicznych. Z podobną sytuacją będziemy mieć do czynienia w 2013 r." - napisano. (PAP)

nik/ jtt/

d33q1e1
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d33q1e1