Przebadali grzyby. Wykryli poważne nieprawidłowości

Na celowniku Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) znalazły się grzyby m.in. suszone i marynowane. U niemal 40 proc. przebadanych sklepów i producentów wykryto nieprawidłowości. Niektóre grzyby były zapleśniałe, a w innych pojawiły się martwe i żywe szkodniki.

Wyniki kontroli grzybów suszonych, marynowanych i w solanceWyniki kontroli grzybów suszonych, marynowanych i w solance
Źródło zdjęć: © Getty Images

Podczas kontroli inspektorzy weryfikowali jakość handlową przetworów grzybowych w kontekście zgodności z obowiązującymi przepisami i deklaracjami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ferma w Mszczyczynie. Tak Wojciech Biernacki rozbudowuje mięsne imperium

W oficjalnym komunikacie na stronie internetowej IJHARS wskazuje, że produktami priorytetowymi były: grzyby leśne marynowane, suszone i w solance. Kontrola została przeprowadzona zarówno na etapie produkcji, jak i w sklepach w IV kwartale 2023 r. w całej Polsce.

Łącznie skontrolowano 89 podmiotów. Kontrolerzy ujawnili nieprawidłowości w 35 z nich (39,3 proc.).

Wątpliwości co do grzybów. Znaleźli pleśń i żywe szkodniki

Powodem kwestionowania przetworów grzybowych było niewłaściwe znakowanie oraz wyniki badań laboratoryjnych kontrolowanych towarów - wskazuje Przemysław Rzodkiewicz, Główny Inspektor IJHARS.

W zakresie cech organoleptycznych przebadano 62 produkty, z czego zakwestionowano 23 partie (37,1 proc.). Z kolei w kontekście cech fizykochemicznych kontrolą objęto 113 towarów, a nieprawidłowości pojawiły się w 55 z nich (48,7 proc.).

Wyniki badań laboratoryjnych ujawniły, że niektóre grzyby były zapleśniałe, inne miały miękką, rozpadającą się konsystencję. Poza tym kontrolerzy wykryli obecność żywych i martwych szkodników oraz wyższą niż dopuszczalna przepisami zawartość grzybów zaczerwionych (wartość dozwolona: do 5 proc. masy grzybów). Ustalili także, że pojawił się inny gatunek grzybów niż zadeklarowano w oznakowaniu.

Błędy w oznaczeniach grzybów

Pod kątem znakowania inspektorzy sprawdzili 203 partie. Zakwestionowali 45 z nich (22,2 proc.) - zarówno u producentów, jak i w sklepach.

W trakcie kontroli stwierdzili m.in. brak informacji o suszeniu i pasteryzowaniu wyrobów czy brak pełnego oznakowania w języku polskim. Niektóre produkty były sprzedawane po upływie daty minimalnej trwałości.

Poza tym inspektorzy ujawnili, że przedstawiano informacje o wartości odżywczej bez doprecyzowania czy odnosi się do całego produktu czy bez zalewy. W niektórych przypadkach podawano masę netto produktu wraz z tolerancją.

Co więcej, kontrolerzy dopatrzyli się braku lub błędnie podanego numeru uprawnień klasyfikatora lub grzyboznawcy. Na niektórych opakowaniach grzybów suszonych brakowało podania roku zbioru i numeru atestu.

Posypały się mandaty. IJHARS apeluje do klientów

W związku z kontrolą inspektorzy wydali 34 decyzje administracyjne nakładające kary pieniężne, a także 7 decyzji zakazujących wprowadzenia do obrotu towarów niespełniających wymagań jakości handlowej.

Dodatkowo nałożyli 10 mandatów karnych oraz wydali 49 zaleceń pokontrolnych.

IJHARS przypomina w komunikacie, że jeśli kupujemy grzyby przetworzone, to na opakowaniu powinny znaleźć się informacje np. o procesach technologicznych zastosowanych w produkcji. Dla przykładu niezbędne jest podanie informacji o suszeniu grzybów lub pasteryzacji, jakiej poddano wyrób oraz numeru uprawnień klasyfikatora lub grzyboznawcy.

W ostatnim czasie IJHARS opublikowała też wyniki innych kontroli m.in. wyrobów czekoladowych. Inspektorzy ujawnili nieprawidłowości u 29,5 proc. skontrolowanych producentów. Dopatrzyli się m.in. zawyżonej zawartości cukru, zaniżonej wartości tłuszczu oraz błędów w znakowaniu.

Pod lupę kontrolerów trafiły także mięso czerwone, kiełbasy, pasztety, wędzonki i sery. Produkty skontrolowano w 179 punktach sprzedaży, stwierdzając nieprawidłowości w 100 z nich (55,9 proc.). Błędy najczęściej pojawiały się w wędlinach. Najwięcej nieprawidłowości dotyczyło znakowania.

Źródło artykułu: WP Finanse
Wybrane dla Ciebie
Przez 6 godzin kradli 42-kilogramowe kawały sera warte 100 tys. euro
Przez 6 godzin kradli 42-kilogramowe kawały sera warte 100 tys. euro
Fala zwolnień w Krakowie. Duża korporacja drugi raz zgłasza grupowe
Fala zwolnień w Krakowie. Duża korporacja drugi raz zgłasza grupowe
Wyrzuć te przedmioty z piwnicy. Kara do 5 tys. zł
Wyrzuć te przedmioty z piwnicy. Kara do 5 tys. zł
Ceny węgla w Polsce. Oto ile kosztuje tona opału na początku listopada
Ceny węgla w Polsce. Oto ile kosztuje tona opału na początku listopada
Cała branża nie reguluje należności. Oto średni zator płatniczy
Cała branża nie reguluje należności. Oto średni zator płatniczy
Niemcy zbadali proszki do prania. Zwycięska marka w dyskoncie w Polsce
Niemcy zbadali proszki do prania. Zwycięska marka w dyskoncie w Polsce
Rośnie chaos w Stanach. Zaczyna brakować monet
Rośnie chaos w Stanach. Zaczyna brakować monet
Dubajskie przysmaki pod cmentarzem. Ceny jedzenia w Warszawie
Dubajskie przysmaki pod cmentarzem. Ceny jedzenia w Warszawie
300 tys. zł wsparcia dla rolników. Termin już za niecałe trzy tygodnie
300 tys. zł wsparcia dla rolników. Termin już za niecałe trzy tygodnie
Nadchodzi nowy portal ZUS-u. Zastąpi dotychczasowy system
Nadchodzi nowy portal ZUS-u. Zastąpi dotychczasowy system
Awaria BLIK-a. Problemy z generowaniem kodów i płatnościami
Awaria BLIK-a. Problemy z generowaniem kodów i płatnościami
Wielka akcja policji. Trzynaście kobiet zatrzymanych w całej Polsce
Wielka akcja policji. Trzynaście kobiet zatrzymanych w całej Polsce