Rewolucja na rynku UFK

Polska Izba Ubezpieczeń przyjęła rekomendację dobrych praktyk informacyjnych dla polis z ubezpieczeniowym funduszem kapitałowym (UFK). Co to oznacza dla klientów? Ma być przejrzyściej, bez kantów i taniej.

Obraz
Źródło zdjęć: © Thinkstockphotos

Podstawowym elementem przyjętej rekomendacji jest tzw. karta produktu. To dokument, który ma być przygotowywany dla każdego klienta osobno, ale według takiego samego wzoru u każdego ubezpieczyciela.

Karta ma zawierać informacje o wszystkich opłatach związanych z oferowaną usługą, a ich nazewnictwo ma być takie same u wszystkich towarzystw. Każdy klient ma mieć jasną informację na temat ryzyka związanego z inwestycją. Dodatkowo w dokumencie przedstawione będą trzy warianty przebiegu ubezpieczenia: podstawowy, o podwyższonej rentowności oraz obniżonej. Zgodnie z rekomendacją niedopuszczane będzie używanie języka marketingowego lub terminologii ubezpieczeniowej.

- Chcemy, by karta była dokumentem rzeczywistym, a nie tylko działaniem pozorowanym. Oczekujemy, że wszyscy uczestnicy rynku ubezpieczeniowego będą tę rekomendację stosowali. Jednak dostosowanie procesów sprzedażowych, a także samych produktów, do jej wymogów może trochę potrwać - jest to duże wyzwanie dla ubezpieczycieli - powiedział Marcin Łuczyński, członek zarządu PIU.

Podczas ostatniego spotkania Polskiej Izby Ubezpieczeń oraz Komisji Nadzoru Finansowego ustalono, że 1 maja 2014 r. w serwisie internetowym Komisji pojawi się tekst rekomendacji oraz lista ubezpieczycieli, którzy ją stosują. Jak zaznacza prezes zarządu PIU Jan Prądzyński, nawet jeśli dla niektórych firm termin ten może być trudny do wykonania, choćby z powodu dużej liczby partnerów zewnętrznych, najważniejsze jest, by dany ubezpieczyciel zadeklarował, że chce ją przyjąć.

- Jest to samoregulacja tak daleko idąca, że powinna drastycznie ograniczyć ryzyko złej sprzedaży. Powinna zwiększyć konkurencyjność sprzedawców, transparentność opłat dystrybucyjnych, umożliwi klientom porównanie różnych produktów - tłumaczy Marcin Łuczyński.

O przekazanie materiałów związanych z rekomendacją zwrócił się do PIU również Gabriel Bernardino, szef EIOPA (Europejski Urząd Nadzoru Ubezpieczeń i Pracowniczych Programów Emerytalnych). Podczas swojej niedawnej wizyty w Polsce z zainteresowaniem odniósł się do inicjatyw polskiego rynku w zakresie dobrych praktyk rynku bancassurance oraz UFK. - Cieszy nas zainteresowanie naszymi projektami ze strony EIOPA. Mam nadzieję, że nasze prace okażą się pomocne przy wypracowywaniu różnego rodzaju regulacji europejskich, związanych z ubezpieczeniami - mówił Jan Grzegorz Prądzyński.

Wybrane dla Ciebie

Ukradła kwiaty warte 55 tys. zł. Tak się tłumaczy
Ukradła kwiaty warte 55 tys. zł. Tak się tłumaczy
Linia lotnicza się zamyka. Woziła Polaków do turystycznego raju
Linia lotnicza się zamyka. Woziła Polaków do turystycznego raju
Obiad w Warszawie za 19 złotych. Tania stołówka rusza 1 października
Obiad w Warszawie za 19 złotych. Tania stołówka rusza 1 października
Miał 18 mieszkań na wynajem. Teraz się ich pozbywa. Podał powody
Miał 18 mieszkań na wynajem. Teraz się ich pozbywa. Podał powody
Spór o zabytkową willę w Zakopanem. "Czujemy się szykanowani"
Spór o zabytkową willę w Zakopanem. "Czujemy się szykanowani"
Mówi o rozwodzie z polską polityką. A jaki majątek posiada Hołownia?
Mówi o rozwodzie z polską polityką. A jaki majątek posiada Hołownia?
Zbigniew Ziobro zatrzymany. Oto jego oświadczenie majątkowe
Zbigniew Ziobro zatrzymany. Oto jego oświadczenie majątkowe
Zabronione na balkonie. Kary za szkody sięgają tysięcy złotych
Zabronione na balkonie. Kary za szkody sięgają tysięcy złotych
Poprosiła o darmową wodę z kranu. Oto co usłyszała od kelnerki
Poprosiła o darmową wodę z kranu. Oto co usłyszała od kelnerki
"Basy dudnią w głowie". Mieszkańcy mają dość restauracji
"Basy dudnią w głowie". Mieszkańcy mają dość restauracji
"Mafijny styl". Tak oszukali turystów na Podhalu. TPN interweniuje
"Mafijny styl". Tak oszukali turystów na Podhalu. TPN interweniuje
Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie? Niektórzy robią to źle
Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie? Niektórzy robią to źle