d2q5pe7
Zamieszczone na stronach internetowych portalu WP.PL materiały sygnowane skrótem "PAP" stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazami danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie, chronionych przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez WP.PL na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek ich wykorzystywanie przez użytkowników portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.

RN PGE ogłosiła konkurs na stanowisko prezesa i wiceprezesa

Rada Nadzorcza Grupy Kapitałowej PGE ogłosiła konkurs na stanowisko prezesa i wiceprezesa Grupy - podała czwartek spółka. W środę z kierowania PGE zrezygnował jej prezes Marek Woszczyk i wiceprezes ds.operacyjnych i handlu Grzegorz Krystek.
Głosuj
Podziel się
Opinie
d2q5pe7

Rada poinformowała, że termin przyjmowania zgłoszeń kandydatów mija 18 marca 2016 r.

W ub. tygodniu RN PGE powołała Ryszarda Wasiłka na wiceprezesa ds. rozwoju i Emila Wojtowicza na wiceprezesa ds. finansowych. Z informacji spółki wynika, że swoje stanowiska nowi wiceprezesi obejmą: Wasiłek z dniem 7 marca, a Wojtowicz 15 marca br. Wcześniej na stanowisko wiceprezesa ds. korporacyjnych powołany został Marek Pastuszko.

We wtorek Nadzwyczajne Walne Zgromadzenie Akcjonariuszy PGE dokonało zmian w radzie nadzorczej spółki. Powołano sześcioro członków rady - Janinę Goss, Mieczysława Sawaryna, Mateusza Gramzę, Jarosława Głowackiego, Grzegorza Kuczyńskiego i Artura Składanka.

d2q5pe7

Również we wtorek, w wieczornym komunikacie, spółka przekazała informację, że otrzymała oświadczenie ministra skarbu państwa o powołaniu Pawła Śliwy do składu rady nadzorczej. Zgodnie ze statutem spółki, skarb państwa ma prawo do powoływania i odwoływania jednego członka rady nadzorczej w drodze pisemnego oświadczenia składanego zarządowi firmy.

PGE Polska Grupa Energetyczna SA jest największym producentem i dostawcą energii elektrycznej w Polsce oraz jedną z największych firm z sektora elektroenergetycznego w Europie Środkowej i Wschodniej.

Moc zainstalowana GK PGE to 12,77 GW, w 2015 r. jej spółki wyprodukowały 55,58 TWh energii netto, czyli 38 proc. wytworzonej w Polsce. Linie dystrybucyjne jakimi dysponuje mają prawie 284 tys. km i dostarczają prąd do ok. 5,26 mln klientów - to 30 proc. udziału w rynku. W spółkach Grupy pracuje ponad 38,87 tys. ludzi.

Skarb Państwa posiada 58,39 proc. udziałów PGE, pozostali akcjonariusze 41,61 proc. W połowie lutego br. PGE informowała, że w 2015 r. przychody ze sprzedaży netto wzrosły o 1 proc. w porównaniu do roku poprzedniego, do 28,54 mld zł z 28,14 mld zł w 2014 roku.

d2q5pe7

Skonsolidowany zysk operacyjny spółki powiększony o amortyzację (EBITDA) w 2015 r. wyniósł 8,2 mld zł, czyli wzrost o 1 proc. w stosunku do 2014 r. Rok wcześniej EBITDA grupy wynosiła 8,13 mld zł.

Strata operacyjna grupy PGE wyniosła 3,59 mld zł wobec 5,1 mld zł zysku EBIT w 2014 roku.

Jak tłumaczyła PGE, pogarszające się otoczenie na rynku surowców, w szczególności węgla kamiennego oraz polityki ochrony klimatu, w połączeniu z rosnącym udziałem produkcji energii z odnawialnych źródeł, doprowadziły do odpisów aktualizujących wartość aktywów trwałych o niemal 9 mld zł, przede wszystkim w segmencie energetyki konwencjonalnej. Odpis ten oznacza, że na poziomie wyniku netto spółka odnotowała - po raz pierwszy w historii - stratę w wysokości 3 mld zł.