Trwa ładowanie...
gospodarka

Salmonella w kiełbasie i mięsie garmażeryjnym. GIS wycofuje produkty ze sklepów

W surowej kiełbasie oraz mięsie garmażeryjnym z łopatki wieprzowej wykryto pałeczki salmonelli. GIS wydał ostrzeżenie.

Share
Salmonella w kiełbasie i mięsie garmażeryjnym. GIS wycofuje produkty ze sklepów
Źródło: East News
d4hn6pj

Wycofane ze sprzedaży produkty to metka łososiowa MAP, oraz mięso mielone z łopatki wieprzowej. W obu przypadkach numer partii to 72, a data produkcji 13.03.2019.

Obydwa produkty pochodzą z zakładu przetwórstwa mięsnego w Jastrzębiu. Pałeczki salmonelli wykryto podczas kontroli zleconej przez producenta.

- Główny Lekarz Weterynarii poinformował o powyższych wynikach Głównego Inspektora Sanitarnego, który następnie poinformował odpowiednie organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej o konieczności podjęcia działań w celu monitorowania wycofania kwestionowanej partii produktów z obrotu. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Świeciu do czasu podjęcia skutecznych działań mających na celu eliminację Salmonella, zakazał produkcji surowych wyrobów mięsnych niepoddanych obróbce termicznej w ww. zakładzie - czytamy w komunikacie GIS.

Oglądaj też:144 przypadki zachorowania na odrę. GIS spodziewa się jeszcze kilku, kilkunastu do końca roku

Producent zapewnia, że rozpoczął wycofywanie ze sklepów skażonych partii produktów.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d4hn6pj

Podziel się opinią

Share
d4hn6pj
d4hn6pj