Salmonella w kiełbasie i mięsie garmażeryjnym. GIS wycofuje produkty ze sklepów

W surowej kiełbasie oraz mięsie garmażeryjnym z łopatki wieprzowej wykryto pałeczki salmonelli. GIS wydał ostrzeżenie.

Salmonella w kiełbasie i mięsie garmażeryjnym. GIS wycofuje produkty ze sklepów
Źródło zdjęć: © East News
Witold Ziomek

22.03.2019 | aktual.: 22.03.2019 18:00

Wycofane ze sprzedaży produkty to metka łososiowa MAP, oraz mięso mielone z łopatki wieprzowej. W obu przypadkach numer partii to 72, a data produkcji 13.03.2019.

Obydwa produkty pochodzą z zakładu przetwórstwa mięsnego w Jastrzębiu. Pałeczki salmonelli wykryto podczas kontroli zleconej przez producenta.

- Główny Lekarz Weterynarii poinformował o powyższych wynikach Głównego Inspektora Sanitarnego, który następnie poinformował odpowiednie organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej o konieczności podjęcia działań w celu monitorowania wycofania kwestionowanej partii produktów z obrotu. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Świeciu do czasu podjęcia skutecznych działań mających na celu eliminację Salmonella, zakazał produkcji surowych wyrobów mięsnych niepoddanych obróbce termicznej w ww. zakładzie - czytamy w komunikacie GIS.

Producent zapewnia, że rozpoczął wycofywanie ze sklepów skażonych partii produktów.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (61)